
Τρόφιμα, χημικά, πρώτες ύλες, ποτά και καπνός αλλά και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα συνθέτουν τους κλάδους-πρωταγωνιστές των ελληνικών εξαγωγών σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από τα καύσιμα-πετρελαιοειδή, πρόκειται για τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα και ισχυρή ανταγωνιστικότητα δεδομένων των συνθηκών και καταφέρνει να ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικά, η κατηγορία των τροφίμων έχει τεράστιες προοπτικές λόγω της στροφής των καταναλωτών στη μεσογειακή διατροφή και σε πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής.
Παράγοντες του κλάδου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η χώρα μπορεί παρά τις αντίξοες συνθήκες να συνεχίσει τη δυναμική ανάπτυξη των εξαγωγών, προς όφελος των θέσεων εργασίας και των δημόσιων οικονομικών.
«Οι έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της χώρας μας και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση» σημειώνει με έμφαση η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρα Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, θεωρείται εφικτός στόχος η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε επίπεδα άνω των 40 δισ. ευρώ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει στο παιχνίδι της εξωστρέφειας και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ρόλος των ΜμΕ
Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή το 2% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας πραγματοποιεί το 50% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο 98% (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) μοιράζεται το υπόλοιπο 50%. Καταλυτικό ρόλο παίζει η στήριξη στον τομέα της χρηματοδότησης, αλλά και οι παρεμβάσεις για την ανακούφιση από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Βάσει έρευνας πεδίου του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ στις επιχειρήσεις-μέλη του, περίπου το 25% των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό δήλωσε ότι το μεταφορικό κόστος αυξήθηκε το 2021 πάνω από 100% σε σχέση με το 2020 και το 2019, ενώ το 45% δήλωσε ότι η αύξηση αυτή θα επηρεάσει πολύ ή πάρα πολύ τις εξαγωγικές του επιδόσεις. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το 42% δήλωσε πως θα επηρεάσει πολύ ή πάρα πολύ τις εξαγωγές του.
Το πρόσθετο αυτό βάρος αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για επιχειρήσεις και οικονομία. Από εκεί και πέρα, οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, άμεσων και έμμεσων.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία