Η Meta, πρώην Facebook, ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα project που στόχο έχει να δημιουργήσει έναν υπέρ-υπολογιστή που θα ενσωματώνει «πρωτοφανείς» δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο η Meta συνεργάζεται με την Nvidia, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα έχει προηγμένα χαρακτηριστικά μηχανικής μάθησης σε συνδυασμό με τεράστια ισχύ που θα προσομοιάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Προφανώς όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις προοπτικές που «βλέπει» η εταιρεία στον κόσμο του metaverse.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν Meta και Nvidia το πρόγραμμα έχει λάβει την ονομασία Air Research SuperCluster ή RSC. Στόχος των δύο συνεταίρων είναι ο εν λόγω υπέρ-υπολογιστής να είναι έτοιμος περί τα μέσα του 2022 και τότε, όπως ανακοίνωσαν, θα είναι ο ταχύτερος υπολογιστής του είδους του.

Η Meta αναφέρει ότι οι προδιαγραφές του συστήματος τέθηκαν το 2020. Ούτε λίγο ούτε πολύ τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός υπολογιστή που θα είναι σε θέση να μαθαίνει και να εκπαιδεύεται σε μοντέλα που θα απαρτίζονται από άνω του ενός τρισεκατομμυρίου παραμέτρους.

Ο RSC υπολογίζεται ότι θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται πακέτα δεδομένων μεγέθους έως και ενός Exabyte, δηλαδή έως και ένα δισεκατομμύριο Gigabytes δεδομένων. H Meta υποστηρίζει ότι αυτή η ποσότητα δεδομένων είναι ισοδύναμη με υψηλής ανάλυσης βίντεο διάρκειας 36.000 ετών.

Η συνεργασία με την Nvidia έχει σαν αποτέλεσμα ο υπό σχεδίαση υπολογιστής να διαθέτει 760 συστήματα Nvidia DGX A100 τα οποία ενσωματώνουν πάνω από 6.000 Nvidia A100 κάρτες γραφικών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Nvidia κατά τη διάρκεια του έτους θα προστεθούν σχεδόν 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) από ένα σύνολο 16.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πράξη για την Κυβερνοανθεκτικότητα: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας
Τεχνολογία |

Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας

Ο νόμος για την κυβερνοανθεκτικότητα - Cybersecurity Resilience Act (CRA) υποχρεώνει κατασκευαστές, διανομείς και εισαγωγείς «έξυπνων» διασυνδεδεμένων συσκευών να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές