Μειωμένες καταγράφονται οι παγκόσμιες εισαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στις αρχές της καλλιεργητικές περιόδου 2021/2022.
Συγκεκριμένα, το εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στις παγκόσμιες αγορές μειώθηκε κατά 18,6% και 14,2% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή οι αντίστοιχες εισαγωγές από την Ελλάδα σημειώνουν μία αύξηση κατά 2,4%.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), τους πρώτους έντεκα μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2020/21, οι εξαγορές ελαιόλαδου εντός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του IOC για τους πρώτους μήνες της νέας σεζόν 2021/22, οκτώ αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 81% των εισαγωγών ελαιολάδου και παρθένου ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 15%, η Βραζιλία με 8%, η Ιαπωνία με 7%, ο Καναδάς με 5%, η Κίνα με 4%, η Αυστραλία με 3%, και η Ρωσία με 3%.
Τους πρώτους μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/2022, οι εισαγωγές ελαιολάδου και παρθένου ελαιόλαδου στις οκτώ κορυφαίες αγορές έφτασαν τους 118.738 τόνους (-18,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συναλλαγές τους πρώτους μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (2021/2022). Σε γενικές γραμμές, οι εισαγωγές μειώθηκαν στις κύριες αγορές, Αυστραλία (-3,6%), Βραζιλία (-26,9%), Καναδά (-37,5%), Κίνα (+4,4%), Ιαπωνία (+1,3%), Ρωσία (-21,3%) ), Ηνωμένων Πολιτειών (-10,6%) και εκτός ΕΕ (-46,6%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Οι εισαγωγές προέρχονταν κυρίως από την Ισπανία με μερίδιο 37,5% επί του συνόλου των εισαγωγών (+7,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 21,7%, την Τυνησία με 14,6%, την Πορτογαλία με 11,1%, την Τουρκία με 3,4 %, η Αργεντινή με 5%, η Ελλάδα με 2,4% και η Χιλή με 2,7%.
Όσον αφορά τους όγκους ανά κατηγορία προϊόντων, το 70,9% των συνολικών εισαγωγών ήταν στον κωδικό 15.09.10 (παρθένο ελαιόλαδο), ακολουθούμενες από τις εισαγωγές κάτω του 15.09.90 (ελαιόλαδο) με 21,6% και το υπόλοιπο 7,5% κάτω από τις 15.10.00 (ελιά πυρηνέλαιο).
Latest News
Χωρίς τους κτηνοτρόφους η Επιτροπή Ειδικών για τη διαχείριση ζωονόσων
Η Επιτροπή Ειδικών λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Συναγερμός στην Ήπειρο για τη γρίπη των πτηνών - Σε επιφυλακή πτηνοτροφικές επιχειρήσεις
Ποια προληπτικά μέτρα θα τεθούν άμεσα σε ισχύ από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη γρίπη των πτηνών
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις
Κάθε αγρότης, που έχει ενταχθεί σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων, επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Επιστημονική έρευνα για το έδαφος στη νέα εποχή για τη γεωργία
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «Wheatwatcher», αποτελεί μία σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη
Η γιορτή του οινοτουρισμού στις 10 Νοεμβρίου – Δείτε τα Επισκέψιμα Οινοποιεία
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια