
Πλειστηριασμοί, οφειλές του δημοσίου, δημοσιονομικά και ΕΝΦΙΑ πρωταγωνίστησαν στις διήμερες διαβουλεύσεις. Σημειώθηκε η πρόοδος σε μία σειρά από δεσμεύσεις όπως επίσης και στο αγκάθι της μείωσης των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Το πόρισμα της αξιολόγησης αναμένεται τον Φεβρουάριο και η θετική έκθεση δεν συνδέεται με δόση, όμως βάζει σε τροχιά το προσεχές, νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκρεμών προαπαιτούμενων ώστε η χώρα να εξέλθει από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία έως τον Αύγουστο του 2022.
Οι πλειστηριασμοί και τα νοικοκυριά
Ως προς το καυτό θέμα το οποίο και απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά και είναι εκείνο των πλειστηριασμών και των όσων ορίζει ο πτωχευτικός νόμος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια τελική απόφαση ως προς τις λεπτομέρειες του προσωρινού πλαισίου προστασίας των ευάλωτων οφειλετών μέχρι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων να είναι λειτουργικός, δηλαδή σε ένα περίπου χρόνο.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι Θεσμοί αποδέχονται ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας και έτσι η επεξεργασία του τελικού σχεδίου επιστρέφει στα τεχνικά κλιμάκια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες έως την ίδρυση του νέου Φορέα ενδέχεται να έχει οριστικοποιηθεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.
Στο τραπέζι είναι ο καθορισμός ενός επιδοτούμενου από το ελληνικό δημόσιο «μισθώματος» (από 70 έως 210 ευρώ αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης) ώστε να υπάρξει προσωρινά προστασία της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Σχετικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού οι αιτήσεις στην πλατφόρμα ξεπερνούν τις 1.200 και έχουν ολοκληρωθεί ρυθμίσεις σε 180 δάνεια προς τράπεζες και 150 προς το Δημόσιο.
Ως προς τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες η ελληνική πλευρά διατηρεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα μείωσης των οφειλών προς ιδιώτες, όπου σημειώθηκε και η πρόοδος. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του έτους.
Διαβάστε επίσης: Νέος ΕΝΦΙΑ: Η άσκηση που «κλειδώνει» τον τελικό λογαριασμό
Στο δημοσιονομικό μέτωπο επίσης σημειώθηκε η καλύτερη εικόνα από τους στόχος τόσο στο ύψος του ελλείμματος και των εσόδων, όσο και στις αναπτυξιακές προοπτικές της διετίας.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων στήριξης μπήκαν επίσης στο μικροσκόπιο, τα οποία πακέτα έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το δημοσιονομικό χώρο για την μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων για μετά το 2022.
Στους Θεσμούς παρουσιάστηκαν και τα υπό επεξεργασία σχέδια της νέας αρχιτεκτονικής του νέου ΕΝΦΙΑ και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των όποιων εκπτώσεων.
Τώρα, τη σκυτάλη παίρνουν πάλι οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο που τοποθετείται χρονικά τον άλλον μήνα.


Latest News

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας