Σε νέο υψηλό επτά ετών ανήλθαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες για την προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 1,91 δολ. ή 2,1%, στα 91,25 δολ. το βαρέλι, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 91,41 δολ. στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Αναλυτές, μάλιστα τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν αποκλείεται να δούμε σύντομές τιμές κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 1,83 δολάρια ή 2,11%, στα 88,44 δολάρια το βαρέλι. Ο WTI έφτασε επίσης σε νέο υψηλό επταετίας στα 88,76 $ νωρίτερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποστηρίζονται από ανησυχίες ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης καθώς και της Ουκρανίας εν μέσω της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε από τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου για την τιμή του πετρελαίου είναι πλέον πιθανό να είναι σχεδόν $10/βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank Carsten Fritsch.
Η αγορά πλέον εστιάζει το ενδιαφέρον της σε μια συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστό και ως ΟΠΕΚ+.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα του εμπορεύματος στον κόσμο, θα μπορούσαν να ανακάμψουν έως και 7% φέτος, δήλωσαν στο Reuters, αναλυτές και αξιωματούχοι πετρελαϊκών εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές