
Την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων επτά εβδομάδων κλείνει σήμερα το δολάριο, με τις τελευταίες αποφάσεις της Federal Reserve να τροφοδοτούν την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος, όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Για την εβδομάδα μέχρι στιγμής, το δολάριο έχει κερδίσει 1,7% έναντι του ευρώ, ενώ ο δείκτης δολαρίου – που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων – εκτοξεύτηκε πάνω από τις 97 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.
Με την αγορά να αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη στα επιτόκια της Fed φέτος, το δολάριο αναμένεται να ανατιμηθεί κι άλλο, καθώς δεν θα είναι λίγα τα κεφάλαια που θα αναζητήσουν την ασφάλεια τόσο του νομίσματος όσο και των ομολόγων της χώρας ώστε να διατηρήσουν την αποδοτικότητά τους.
«Το δολάριο βρίσκεται σε υψηλά κύκλου και πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω καθώς οι διαφορές στα επιτόκια και τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας της αγοράς παρέχουν υποστήριξη. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της κίνησης», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kit Juckes. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από τα χειρότερα της πανδημίας του Covid φέτος, η εστίαση της αγοράς θα στραφεί στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η επίδραση στα εμπορεύματα
Λόγω του κεντρικού ρόλου του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του διαχέονται και επηρεάζουν μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των τιμών των εμπορευμάτων. Η άνοδος του μπορεί να φρενάρει το ράλι στις τιμές εμπορευμάτων που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού φέτος.
Επίσης, δεν αποκλείεται άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τα βήματα της Fed για επιστροφή στην ομαλότητα, εξέλιξη που θα επηρεάσει εκ νέου την πορεία του δολαρίου.
Επίσης, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αν το δολάριο συνεχίσει να κινείται ανοδικά και αν τα κρούσματα της Covid 19 σημειώσουν αλματώδη άνοδο, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο ο δείκτης εμπορευμάτων θα καταγράψει πτώση. Στη συνέχεια, μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει και το σενάριο για υψηλό πληθωρισμό.


Latest News

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου - Η αβεβαιότητα των επενδυτών συνεχίζεται
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επενδυτές καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στις τιμές του πετρελαίου

Ήπιες πιέσεις δέχεται το ΧΑ - Πτωτικά οι τράπεζες
Η αγορά έρχεται από μία πολύ καλή εβδομάδα, η οποία κορυφώθηκε με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στηρίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Σημαντικές στηρίξεις στο μεταξύ δίνει ο κλάδος των αυτοκινήτων, καθώς δείχνει να έχει ωφεληθεί από τις αλλαγές που φέρνουν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, βουτιά για τη Hyundai Steel
Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στις αμερικανικές αγορές

Τι φέρνει σε μετοχές και ομόλογα ο τυφώνας Τραμπ - Πώς αλλάζει η σχέση ΗΠΑ, Ευρώπης
Σε σημείο καμπής χρηματαγορές και οικονομίες - Πού οδηγεί η ανατροπή της διατλαντικής σχέσης – Οι μετοχές των ΗΠΑ έχασαν τα μετεκλογικά κέρδη των $3,4 τρισ.

Στην τελική ευθεία για την «ετυμηγορία» της Moody’s – Πώς αντιδρά το ΧΑ
Η Moody’s δίνει την αξιολόγησή της την Παρασκευή 14 Μαρτίου – Οι 3 καταλύτες που θα κρίνουν την ετυμηγορία

Στο ρυθμό του πληθωρισμού η Wall Street - Τι ανησυχεί τους επενδυτές
H χαοτική εμπορική πολιτική του Τραμπ και η αγορά εργασίας τάραξαν τις αγορές - Επιστρέφει η ανησυχία για ύφεση

Καμπανάκι για ύφεση - Τι βλέπουν οι traders αμερικανικών ομολόγων
Η μετατόπιση της αγοράς από τον πληθωρισμό στον κίνδυνο της ύφεσης

Αρκούδες στην αγορά πετρελαίου - H εκτίμηση για 50 δολάρια το βαρέλι
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση και γιατί οι κερδοσκόποι ποντάρουν σε χαμηλότερες τιμές για το πετρέλαιο

Το «σαφάρι» για νέες IPOs πάει… Θεσσαλία – Αντίστροφη μέτρηση για Φάις και Qualco
Εκδήλωση στην Λάρισα πραγματοποιεί στις 12 Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κεντρικός ομιλητής ο CEO της Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου – Όλες οι λεπτομέρειες για την IPO του ομίλου Φάις