Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τελικά το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος δεν επέτρεψε στις αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να συντηρήσουν τις άμυνες στη ζώνη των 930 μονάδων, οι οποίες ήταν κρίσιμες στη λήξη της εβδομάδων.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,09% στις 924,42 μονάδες, με τον τζίρο να αυξάνεται στο τέλος στα 90 εκατ., καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να «μαζέψουν» το ενδοσυνεδριακό -1,75%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έχασε 1,9%.
Υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις
Μετά από πρέσινγκ τριών εβδομάδων, το ΧΑ υπέκυψε την τέταρτη πτωτική εβδομάδων των διεθνών αγορών και παρασύρθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σήμερα, αλλά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων, τα οποία απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά.
Βέβαια, η επιδείνωση του ευρωπαϊκού κλίματος λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, καθώς επανέρχεται το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη. Δηλαδή χαμηλοί ή και μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με ταυτόχρονο υψηλό πληθωρισμό, ένα φαινόμενο που αντιμετώπισε η Ιαπωνία επί μία 20ετία τα προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί θα αυξηθεί η ζήτηση από «real money» επενδυτές για τα ελληνικά 10ετή
Βέβαια, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε μια τέτοια παγίδα, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ρυθμοί ανάπτυξής της θα είναι ισχυροί και το 2022. Ωστόσο, αυτό που θα την επηρεάσει είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα τον έλεγχο των τιμών καταναλωτή, η οποία είναι και ο καταστατικός της στόχος. Και αν συμβεί αυτό θα υπάρξει σύσφιξη της πολιτικής της, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
Ανησυχίες για καθυστερήσεις
Ένας ακόμη παράγοντας πάντως που επηρέασε σήμερα την ελληνική αγορά είναι και η νομοθετική αδράνεια που θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί στην παρούσα η σταθερότητα της κυβέρνησης να μην απειλείται, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια δοκιμασία, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένει η αγορά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Jumbo υποχώρησε κατά 3,13%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil, την Aegean, τον ΟΠΑΠ, τη Λάμδα, τον Titan, την Coca Cola, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Alpha Bank και τη ΓΕΚ Τέρνα, να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες.
Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης και Εθνική. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,89%.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί