
Λίγα 24ωρα μετά την συνεδρίαση της Federal Reserve και την υιοθέτηση ακόμα πιο επιθετικής ρητορικής σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο ένας μετά τον άλλον οι αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις για το πόσες αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν φέτος .
Οι οικονομολόγοι της Bank of America και της JPMorgan είναι στο πλευρό των γερακιών.
Η BofA κυκλοφόρησε μια από τις πιο επιθετικές προβλέψεις της, προβλέποντας για φέτος επτά αυξήσεις φέτος, έναν αριθμό τον οποίο για πρώτη φορά διετύπωσε ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της τράπεζας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 14 Ιανουαρίου .
Η JPMorgan πάντως, σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει φέτος τα επιτόκιά της πέντε φορές, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για τέσσερις, αλλά μείωσε την πρόβλεψή της για το 2023 από τέσσερις σε τρεις.
«Η πιο πρόσφατη γραφική παράσταση έδειξε μια προσδοκία για έναν ακόμη επιθετικό ρυθμό ανόδου, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή ανεργία», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan στις ΗΠΑ.
Υιοθετώντας μια ακόμη πιο επιθετική άποψη, οι οικονομολόγοι της Bank of America αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση φέτος για συνολικά επτά αυξήσεις. Μόλις τον περασμένο μήνα, η BofA δήλωσε σε ένα ερευνητικό σημείωμα της 15ης Δεκεμβρίου ότι ανέμενε αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε καθένα από τα επόμενα εννέα τρίμηνα μετά από μια αρχική αύξηση τον Μάρτιο.
Η BNP Paribas Bank φάνηκε να είναι μια από τις πρώτες τράπεζες που αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τα επιτόκια. Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει έξι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τέσσερις προηγουμένως, και τώρα προβλέπει εύρος στόχου 2,25%-2,50% στο τέλος του 2023, 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.
«Διαβάσαμε το σχόλιο του προέδρου της Fed Powell ότι αυτός ο κύκλος είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο ως ένδειξη ότι η μεροληψία της Fed είναι για μια πιο απότομη σύσφιξη από ό,τι οι αγορές είχαμε προβλέψει», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Luigi Speranza, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas. .
Ομοίως, η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα επιτόκια σε πέντε φορές από τέσσερις, υποδεικνύοντας ότι τώρα αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και να μετατοπιστεί σε τριμηνιαίο ρυθμό τον Σεπτέμβριο.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο