
Οι ΗΠΑ παραμένουν το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη για το fintech, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί και την Ινδία να τερματίζει τρίτη στη διεθνή κατάταξη. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό οικοσύστημα του fintech ανταγωνίζεται στα ίσα πλέον την παγκόσμια υπερδύναμη, γεγονός που αποδεικνύουν οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών fintechs, αναφέρει το ΣΕΠΕ. Το 2021, οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του fintech, συγκέντρωσαν το ήμισυ των χρηματοδοτήσεων που δόθηκε προς τις startups του κλάδου στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις 1/4, που ήταν η αναλογία το 2016.
Οι επόμενες πιο ισχυρές αγορές του πλανήτη για τον κλάδο του fintech είναι η Γερμανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Σουηδία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Ινδονησία. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του Dealroom.co, μπορεί οι ΗΠΑ να διατηρούν το παγκόσμιο προβάδισμα, ωστόσο, άλλα περιφερειακά οικοσυστήματα, όπως η Σουηδία, ο Καναδάς και η Βραζιλία αναπτύσσονται τάχιστα και μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη των ισχυρών πόλων ανάπτυξης του fintech.
Έσπασαν ταμεία το 2021 οι fintech startups
Κάθε ρεκόρ κατέρριψαν το 2021 οι χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς εταιρείες του fintech, ενώ η αξία τους εκτοξεύθηκε στα $3,5 τρισ. Οι εταιρείες του financial technology άντλησαν το περασμένο έτος το ποσό των $125 δισ. με το 2021 να αποδεικνύεται μακράν η καλύτερη χρονιά για τον κλάδο.
Το ποσό των χρηματοδοτήσεων, που συγκέντρωσαν οι startups του κλάδου, είναι κατά 2,8 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2020. Οι δε αποτιμήσεις εκτοξεύθηκαν κυριολεκτικά το περασμένο έτος: η αποτίμηση των fintech νεοφυών εταιρειών άγγιξε τα $3,5 τρισ., 6,2 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια πενταετία νωρίτερα (το 2016).
Εκρηκτικές ήταν οι επιδόσεις του κλάδου όσον αφορά τα exits, που επιτεύχθηκαν το 2021. Σύμφωνα με ανάλυση της Dealroom.co., η αξία τους υπερέβη τα $490 δισ., όσο δηλαδή ήταν η συνολική αξία των exits τα τελευταία πέντε χρόνια αθροιστικά.
Βρυχώνται οι fintech μονόκεροι
Ενδεικτικό της δυναμικής του fintech είναι ότι μόνο την περασμένη χρονιά ο κλάδος «γέννησε» 193 νέους «μονόκερους» (σ.σ. startups με αποτίμηση άνω του $1 δισ.) έναντι μόλις 51 το 2020. Για την ακρίβεια, ένα νέο fintech unicorn δημιουργούνταν παγκοσμίως κάθε 2 ημέρες στη διάρκεια του 2021. Πλέον, παγκοσμίως υπάρχουν 433 startups του κλάδου του financial technology, με το 40% όλων των startups του κλάδου με αποτίμηση άνω του $1 δισ. να έχει «γεννηθεί» το περασμένο έτος.


Latest News

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ