Σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της «μάχης» της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με τα κρούσματα στη χώρα μας να παρουσιάζουν μια μικρή αποκλιμάκωση και να έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμούς κοντά στις 20.000. Μάλιστα, χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.
Ωστόσο δεν είναι όλοι οι αριθμοί… ενθαρρυντικοί. Η χώρα μας μετρά πάνω από 100 θανάτους ημερησίως εδώ και πολλές ημέρες. Μάλιστα, το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως μέσα στον Ιανουάριο, δηλαδή σε 28 ημέρες, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό πάνω από 2.300 συνάνθρωποί μας.
Τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι «δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία».
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τα άλλα κράτη και θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, γιατί διαφορετικά «και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες».
Διαβάστε επίσης – Εστίαση: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Έρχεται… πέμπτο κύμα;
Ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλά για πέμπτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πανδημία είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
«Εμείς αυτή την στιγμή βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρόλο που μας είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο. Αν ένα φαινόμενο δεν το αντιμετωπίσεις εν τη γενέσει του όσον αφορά το υγειονομικό, δηλαδή τους 100 θανάτους την ημέρα, έχεις αυτά τα τραγικά αποτελέσματα» είπε και πρόσθεσε:
«Κανείς να μην υποκρίνεται ως προς τις συνέπειες. Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα και αυτό θα δείξει τα δόντια του τον Απρίλη – Μάη. Έλεος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι θα έχουμε μία έκρηξη της πανδημίας και θα βιώσουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες που βιώνει το νοσοκομείο μας».
«Δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση υγειονομικών μέτρων»
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για χαλάρωση υγειονομικών μέτρων και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό.
«Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι μάσκες που τις εγκαταλείψαμε πέρυσι το καλοκαίρι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν. Τρίτον ο περιορισμός της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων. Να προσέξουμε τις συγκεντρώσεις και τον συνωστισμό» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Καπραβέλος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ άσκοπο να ανοίξουν τα μαγαζιά και η χαλάρωση να γίνεται με το σταγονόμετρο για να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τον κορωνοϊό στο μέλλον.
«Να μην παρασυρόμαστε…»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έκανε λόγο, μιλώντας στο ΣΚΑΙ για συνεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ τόνισε ότι δίνεται καθημερινή μάχη για να υπάρξει κενή κλίνη ΜΕΘ.
Μάλιστα για τους διασωληνωμένους, τόνισε ότι υπάρχουν περιστατικά και με Όμικρον, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι και χωρίς την τρίτη δόση.
«Να μην παρασυρόμαστε από τις άλλες χώρες, εμείς δεν είμαστε σε τέτοιο επίπεδο, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, έχουμε καθημερινά 100 θανάτους», σχολίασε για την χαλάρωση των μέτρων.
Έρχεται χαλάρωση μέτρων από τη Δευτέρα
Η χαλάρωση των νέων περιορισμών που αποφασίστηκαν θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και απελευθερώνεται το ωράριο, όμως παραμένει ένας περιορισμός και αυτός είναι ότι η διασκέδαση επιτρέπεται μόνο για καθήμενους.
Τι αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει όμως ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση.
Σχετικά με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο θα παραμείνει ως έχει. Θα επανεξεταστεί όμως την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
«Κλειδί» η πίεση στο σύστημα υγείας
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα και εξακολουθεί να είναι περίπου στις 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα.
Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση, εξήγησε.
«Σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί πολύ εύκολα να αξιολογηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων» είπε.
«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.
Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της ‘Όμικρον’ σε όλη τη χώρα.
Για πρώτη φορά εχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός και ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου είναι στους 96 ασθενείς κάθε μέρα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».
Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως, στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, έδειξε σημεία σταθεροποίησης με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid στα νοσοκομεία έδειξε μείωση της τάξης του 15%, ενώ βλέπουμε μία μικρότερη, ωστόσο, μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%, γεγονός που συντελεί στο να κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων προς το 1,1%.
Latest News
Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ
Ανιαροί μονομάχοι, ανόρεχτοι ψηφοφόροι στην προεκλογική Γερμανία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης Σολτς την περασμένη Δευτέρα δεν περιείχε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης - Τι αναμένεται προεκλογικά