Μια συμφωνία ανάμεσα στις πλούσιες και τις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να εξευρεθεί για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 τις «επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

«Πιστεύουμε πως ένα πεδίο συνεννόησης, ένας λογικός συμβιβασμός μπορεί να εξευρεθεί που θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε μεταφορά τεχνολογίας και στην πνευματική ιδιοκτησία ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι μπορεί να εξευρεθεί συμβιβασμός εγκαίρως μέχρι τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η αντιπαράθεση για τις πατέντες

Υπενθύμισε πως στο θέμα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αντιπαρατίθενται δύο ομάδες χωρών.

Από τη μία πλευρά, «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν 100 τον αριθμό, που πιστεύουν πως μια άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ικανότητα παρασκευής των εμβολίων σε αυτές», εξήγησε.

Από την άλλη, μια ομάδα «ανεπτυγμένων κυρίως χωρών που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση (στα εμβόλια)… και δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα αποθάρρυνε την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη επειδή με αυτόν τον τρόπο επινοήθηκαν τα νέα εμβόλια», ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η πρόσβαση στα εμβόλια, που περνάει μέσα από δωρεές, από μια διευκόλυνση της διανομής τους, από την ανάγκη να αρθούν στον μέγιστο βαθμό οι περιορισμοί των (εμπορικών) ανταλλαγών και που αναμένεται να επιτρέψει επίσης για τώρα και για το μέλλον τη δημιουργία γραμμών παραγωγής», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Είναι η περίπτωση όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στη Σενεγάλη, τη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ριστέρ, «στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να είναι τροχοπέδη».

«Αν πρέπει -αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να διευκολύνουμε περισσότερο την πρόσβαση σε εθελοντικές άδειες εκμετάλλευσης, σε υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης που ήδη υπάρχουν, εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με όσο πιο εποικοδομητικό τρόπο γίνεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.