
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε χθες τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί λόγω της συμμετοχής του σε πάρτι στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά αποδέχθηκε ότι ισχύει και για τον ίδιο ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να απομακρύνονται εάν έχουν παραπλανήσει εν γνώσει τους το Κοινοβούλιο.
Αργά χθες αναμενόταν να του επιδοθεί το πόρισμα της έρευνας της ανώτατης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι, η οποία ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν συγκεντρώσεις και πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο που όλη η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν.
Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 κέρδισε τις εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών για το Συντηρητικό Κόμμα, ισχυρίστηκε σε ομιλία του μέσα στο κοινοβούλιο ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες και ότι μπορεί να παρευρέθηκε σε συγκεντρώσεις, νόμιζε όμως ότι αφορούσαν τη δουλειά και ότι δεν είναι πάρτι…
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης έχει προαγγείλει ότι ο ίδιος ο Τζόνσον θα αποφασίσει ποια αποσπάσματα της έρευνας της Γκρέι θα δοθούν στη δημοσιότητα, την ώρα που και η αστυνομία έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ζήτησε χθες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, από τον Τζόνσον «να παραιτηθεί αμέσως» λέγοντας ότι οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού να σώσει την καριέρα του προκαλούν «τεράστια ζημιά στην εμπιστοσύνη του κοινού». Μέσα στην αίθουσα της Βουλής επικράτησε μεγάλη αναταραχή και αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λίντσεϊ Χόιλ να αναγκαστεί να απειλήσει τους βουλευτές ότι εάν δεν ησυχάσουν θα τους απομακρύνει από τον χώρο. Ο Στάρμερ τόνισε ότι η απόφαση της αστυνομίας να ξεκινήσει έρευνα για το λεγόμενο «πάρτι-γκεϊτ» σήμαινε πως το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι πλέον σαφές.
Ο Τζόνσον αρνήθηκε να συζητήσει τόσο την έρευνα της αστυνομίας όσο και την έκθεση της Σου Γκρέι, συμφώνησε όμως με τη διατύπωση του Στάρμερ ότι βάσει του υπουργικού κώδικα όποιο στέλεχος της κυβέρνησης διαπιστωθεί ότι έχει παραπλανήσει το Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθεί.
Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον Τζόνσον δηλώσεις στη Βουλή τον Δεκέμβριο, στις οποίες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι οδηγίες για τον COVID-19 «έγιναν απολύτως σεβαστές στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ» και ότι οι συνεργάτες του τον είχαν «επανειλημμένα διαβεβαιώσει» ότι δεν έγιναν πάρτι. Αναλυτές θεωρουν ότι ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να ρίξει το βάρος των παράτυπων συγκεντρώσεων σε κάποιους συνεργάτες του, τους οποίους και θα απομακρύνει.
Μέχρι στιγμής ο Τζόνσον έχει δώσει διάφορες εξηγήσεις για τα πάρτι: πρώτα είπε ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες, αλλά μετά ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό για την προφανή υποκρισία τέτοιων συγκεντρώσεων. Αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι είχε προειδοποιηθεί για μια συγκέντρωση εν μέσω λοκντάουν στην οποία οι καλεσμένοι κλήθηκαν να φέρουν τα δικά τους ποτά στις 20 Μαΐου 2020 και είπε ότι νόμιζε πως επρόκειτο για εργασιακή σύσκεψη. Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε άλλη μια συγκέντρωση, στα γενέθλια του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2020, όπου παρευρέθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ επικρατούσε πλήρης απαγόρευση συναθροίσεων.
Η χθεσινή ιδιαίτερα τεταμένη αντιπαράθεση στη Βουλή δείχνει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ότι στόχος του πρωθυπουργού δεν ήταν τόσο οι πολίτες όσο πρωτίστως να διατηρήσει τη στήριξη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι πολύ πιθανό το πόρισμα της έκθεσης της Σου Γκρέι να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας από τους ίδιους τους Τόρις. Γι’ αυτό, λένε οι γνωρίζοντες, η χθεσινή του ομιλία, όπου τόνισε τη σημασία να έχει η χώρα σταθερή ηγεσία την ώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση με την Ουκρανία, έμοιαζε με πρόβα για την ομιλία που θα δώσει σε μια πιθανή πρόταση μομφής.


Latest News

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει τώρα ο Άρειος Πάγος
Παράλληλα με την ίδια παραγγελία η κυρία Αδειλίνη ζητά να διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ)

Τσίπρας: Δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών – Ειδάλλως ΕΕ – Κίνα να προχωρήσουν μαζί
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων «για να μην πέσουμε στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής»

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 9/4

Egg Fraud in Greece: The Scandal Behind Your Easter Eggs
Greece battles egg fraud as Easter demand peaks, with mislabeled imports sold as local products or cage-free.

Ανοίγει η Αυλαία για το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Επίκεντρο οι Μεγάλες Ανακατατάξεις της Εποχής και το Μέλλον της Ανάπτυξης - Το επίκαιρο περιεχόμενο και οι συμμετέχοντες

Μητσοτάκης για δασμούς: Δεν έχουν νόημα σε λάδι, ελιές και φέτα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στη σκιά των δασμών, χαρακτήρισε σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας
Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα – Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιόνια, βροχές και καταιγίδες
Τσουχτερό κρύο φέρνει ο καιρός σήμερα με την ΕΜΥ να εφιστά την προσοχή για ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Η πιο ψηλή γέφυρα του κόσμου ετοιμάζεται να ανοίξει στην Κίνα
Η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025