Με το ομόλογο της εταιρείας ποντοπόρου ναυτιλίας του κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία ανοίγει ο κύκλος των ομολόγων της ποντοπόρου ναυτιλίας για το 2022. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει το νέο ομόλογο της Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.
Ο Dimon στο Μέγαρο Μαξίμου
Η Διεθνής των Ελλήνων είναι εδώ! Για μία ακόμη φορά δείχνει τη δύναμή της αλλά και τις δυνατότητες που έχει από τη στιγμή που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας – αν και το πολιτικό δυναμικό της χώρας μπορεί να διαμορφώσει ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Καλύτερο παράδειγμα, από τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, που βρέθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη συμφωνία εξαγοράς του 49% των μετοχών της Viva.
Ο λόγος στον Dimon (εγγονός του Πάνου Παπαδημητρίου): «(…) είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva.
»Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά.
»Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον πρωθυπουργό και ο δεύτερος, ότι είμαι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. Άρα αυτό με κάνει περήφανο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».
Ο Πατέρας Τεντ
Ένας παλιός και καλός φίλος μου έλεγε χτες το απόγευμα ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει –κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Columbia University- τον Τεντ (Theodore Dimon), πατέρα του Jamie Dimon. Ο Τεντ, που μιλούσε λίγα ελληνικά, αλλά ήταν περήφανος για την καταγωγή του, μιλούσε με ενθουσιασμό για τον γιο του και τη διαδρομή που είχε ξεκινήσει. Αφορμή για την γνωριμία τους ένα μικρό σπουδαστικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο καθώς ο Τεντ δούλευε ως χρηματιστής, έχοντας ξεκινήσει από την Shearson, η οποία στη δεκαετία του ΄80 μετεξελίχθηκε σε Shearson Lehman Brothers και στη συνέχεια, σε Shearson Lehman/American Express.
Ο Jamie Dimon έγινε το αφεντικό του πατέρα του στη δεκαετία του ΄90. Ο γιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Smith Barney τον Ιανουάριο του 1996 και ο πατέρας βρέθηκε εκεί μετά από αλλεπάλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αλλά, δεν ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκαν πατέρας και γιός κάτω από την ίδια σκέπη. Τον Νοέμβριο του 2009, στα 78 χρόνια του ο αειθαλής Τεντ άρχισε μια μορφή συνεργασίας με το brokerage unit της J.P. Morgan μαζί με άλλους 3 άλλους brokers, όλες γυναίκες με τις οποίες ο πατέρας είχε συνεργαστεί μαζί τους για περισσότερο από 20 χρόνια.
Οι δύο Έλληνες
Κρατήστε δύο ονόματα – τα ονόματα των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της JPMorgan συνόδευαν τον Jamie Dimon στην επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον Στέλιο Παπαδόπουλο (επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan στην Ελλάδα) και ο Τάκης Γεωργακόπουλος (Global Head of Wholesale Payments της JPMorgan Chase).
Όσο για τον δεύτερο ήταν ο «κύριος Χρέος» ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στα χρόνια των Μνημονίων. Για τον Στέλιο Παπαδόπουλο είχε μιλήσει στη Βουλή και ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Στέλιο Παπαδόπουλο, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Πρέπει να πω δύο πράγματα γι’ αυτόν τον κύριο. Το πρώτο είναι ότι ήταν πάντα άψογος επαγγελματίας και το δεύτερο ότι είχε μια πολύ βαθιά αίσθηση της δημόσιας υπηρεσίας, που είναι δύο από τις πιο σημαντικές αξίες μας. Σας θυμίζω ότι ήταν επιλογή του κυρίου Σαμαρά και παρόλα αυτά που λέτε, ότι εμείς έχουμε το πελατειακό κράτος, ξέρουμε πότε να κρατήσουμε ανθρώπους που έχουν μεγάλη αξία».
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, που θα αναλάβει το βάρος της παρουσίας, αλλά και την ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα, ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2012 και ήταν μια επιλογή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Παρέμεινε στην θέση του μέχρι το τέλος του 2017. Πιστώνεται με όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλαδος την περίοδο των Μνημονίων, Απρίλιος και Ιούνιος 2014 και Ιούλιος 2017, και με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων του PSI (swap) που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που επιχείρησε χώρα της Ευρωζώνης.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς ένα βασικό στοιχείο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από φίλους και …ανταγωνιστές. Η είσοδος της JPMorgan Chase αλλάζει άρδην τα δεδομένα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Η αμερικανική τράπεζα δεν θα είναι κομπάρσος αλλά πρωταγωνιστής των εξελίξεων την περίοδο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον Jamie Dimon
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στο primeminister.gr διαβάζω, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι πολύ που είστε στην Ελλάδα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωρήσατε σε μια σημαντική επένδυση σε μια ελληνική εταιρία fintech με πολύ υψηλή αποτίμηση. Πιστεύω πως αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα.
»Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που θεωρώ πως έχει ιδιαίτερη σημασία, τη νομοθεσία για τα δικαιώματα προαίρεσης που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνησή μας, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
»Αντιλαμβάνομαι πως ενισχύετε επίσης τη συνολική σας παρουσία στην Ελλάδα, με την έννοια ότι παρέχετε περισσότερη χρηματοδότηση σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχετε στρέψει το βλέμμα σας στη χώρα για πιθανές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).
»Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως η Ελλάδα του 2022 έχει ελάχιστες ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη για το 2021 και νομίζω ότι θα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις μας στον προϋπολογισμό. Και δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν είχαμε θετική έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη το 2022.
»Αλλά πέραν αυτού, νομίζω πως έχουμε θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και θέλουμε και εσείς να είστε μέρος αυτής της ιστορίας, όχι απλά λόγω της ελληνικής καταγωγής σας, αλλά γιατί πραγματικά βλέπετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα».
Jamie Dimon: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Ξέρετε, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2019 και είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω αυτής της τρομερής ασθένειας, της Covid. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva.
»Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά».
Η JPMorgan Chase ήρθε για να μείνει. Η στρατηγική της επένδυση στην Ελλάδα δεν σταματά στα όρια της Viva, με βάση την τεχνογνωσία της οποίας θα στηθεί ένα hub διεθνούς εμβέλειας για την καινοτομία στα συστήματα πληρωμών. Από εκεί και πέρα, το πεδίο ανοικτό…
Και η JPMorgan Chase χρειάζεται σε μια απολύτως μεταβατική περίοδο όπου διαμορφώνεται το σκηνικό για την ελληνική οικονομία μετά την επενδυτική αναβάθμιση. Μια κίνηση που θα βοηθήσει και τις αγορές στην Ελλάδα αλλά και την αντιμετώπιση του διεθνών επενδυτικών κύκλων για την οικονομία της χώρας.
Latest News
Παγωμάρα στο Νταβός, η έκπληξη της Ελλάδας, η χειμερινή σύναξη των… δυσαρεστημένων, το «όνειρο» του ΟΛΘ, «ξυπνητήρι» στην Aegean, τα χαμόγελα στα σούπερ μάρκετ, το παζάρι ΔΕΔΔΗΕ
Έχουμε να δούμε πολλά
Προσδεθείτε… ήρθε ο Τραμπ, «Drill, baby, drill» στην… Ελλάδα, ποιος θα μιμηθεί τον Κωστόπουλο, μαθαίνουν Αγγλικά στο Υπ. Οικονομίας, το placement σε Helleniq Energy
Εν οίδα...
Κάτι δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης, το… χιούμορ (;) του Χατζηδάκη, λύση – λαβύρινθος για τα απορρίμματα, υπερωρίες στο Υπ. Ενέργειας, «δαγκώνουν» τα τιμολόγια
Ας πιάσουμε δουλειά
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…