Η διολίσθηση της Wall Street όλο αυτό το διάστημα και κυρίως η εκείθεν έντονη νευρικότητα με τα παροιμιώδη σκαμπανεβάσματα, δεν ενόχλησαν τον Δείκτη, ο οποίος έκλεισε μεν με κέρδη της τάξης του 0,17% (934,58 μονάδες) λόγω και της ανοδικής αντίδρασης διεθνώς, ωστόσο οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές και πολλοί άλλοι μικρομεσαίοι τίτλοι διατηρούν ακόμα πιο θετική εικόνα, ενώ παράλληλα το ταρακούνημα των ΗΠΑ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.
Προφανώς, η επενδυτική κοινότητα σε όλον τον κόσμο έχει θορυβηθεί πλέον από την ένταση με την οποία οι χρηματαγορές των ΗΠΑ βομβαρδίζονται από πωλήσεις. Ενδεικτικά, ο S&P 500 χάνει 7,2% μέσα στον Ιανουάριο και ο Nasdaq100 12,3%, την ίδια στιγμή που εμείς βρισκόμαστε κερδισμένοι (!) στο + 4,62%.
Κι ακόμα σημαντικότερη είναι η παρατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας στην οποία έχει εκτεθεί η Wall Street, καθώς η προαναφερθείσα πτωτική κίνηση έχει έρθει με ασύμμετρα υψηλό ενδοσυνεδριακό εύρος διακύμανσης, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στη συναλλακτική πρακτική από τα ίδια τα αρνητικά πρόσημα.
Και τούτο διότι αφενός λειτουργεί ανασταλτικά σε υποστηρικτικές αγορές που θα απορροφούσαν τον ορυμαγδό πωλήσεων, αφετέρου ευνοεί άτσαλες ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων, επιβαρύνοντας την εικόνα. Μα ακόμα και επιμέρους συμπεριφορές κολοσσών από 1/1 ξενίζουν, όπως λ.χ. οι μετοχές των Nvidia (-22,5%), Apple (-10%), Microsoft (-11,8%), Google (-11%), Amazon (-17%) κ.ο.κ.
Στις ευρωαγορές, παρά το ότι εκείνες βρίσκονται επίσης σε πτωτική τροχιά, οι ζημίες είναι σαφώς μικρότερες, αφού στο εξεταζόμενο διάστημα, ο Eurostoxx 50 χάνει 1,9%, ο DAX40 1,98% και ο CAC40 1,52%.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα πρόσημα ήταν μικτά χθες, καθώς από τις 25 μετοχές, οι 11 έκλεισαν ανοδικές. Συνολικά, 64 μετοχές έκλεισαν ανοδικές έναντι 39 πτωτικών και 61 αμετάβλητων. Ο συνολικός τζίρος έφθασε τα 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,36 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών στις ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΙΝΛΟΤ.
Στην αγορά παραγώγων, τα ΣΜΕ της ΕΤΕ κυριάρχησαν από άποψη συναλλαγών, με ονομαστική αξία 25,46 εκατ. ευρώ και ακολουθούμενα από αυτά της ΑΛΦΑ (11,88 εκατ. ευρώ). Δεν παρατηρήθηκε κάποιο σοβαρό premium ή discount, επιβεβαιώνοντας τη διαστακτικότητα της αγοράς.
Στα εταιρικά ομόλογα, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται υπό του αρτίου αυτά των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (το 2ο και 3ο, εξαιτίας της ύπαρξης του κατά πολύ υψηλότερου κουπονιού του 1ου), Noval, Attica, Motor Oil, Elval, Αεροπορίας Αιγαίου, CPLP και το νεοεισελθέν της Premia.
Ο ΓΔ έχει μπροστά του το επίπεδο των 940 μονάδων ως αντίσταση, και ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για νέα υψηλά επταετίας. Προς το παρόν, κρατάμε το ότι ξαναμπήκε σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 920 μονάδες.