Η αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού άρχισε με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 15η Απριλίου και έναρξη ισχύος του νέου μισθού την Πρωτομαγιά.
Την Πέμπτη συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας η επιτροπή διαβούλευσης υπό την προεδρεία του του ομότιμου καθηγητή της Νομικής σχολής και προέδρου του ΟΜΕΔ κ. Κ. Παπαδημητρίου, η οποία ακολούθως απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να υποβάλουν τις εκθέσεις τους (τους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος).
Είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση η κατάθεση και ψήφιση νομοθετικής διάταξης για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς ο νόμος που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ ορίζεται ότι η ισχύ του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η ρύθμιση με τις νέες ημερομηνίες αφορά μόνο το 2022, έτος για το οποίο θα ακολουθηθεί «άλλος χρονικός βηματισμός» προκειμένου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός και να προσδιορισθεί η ημερομηνία ισχύος του.
Ο νέος κατώτατος
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% – η οποία θα ισχύσει από τον Μάιο αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσει το 6%. Πέραν τούτου, το 2023 να ακολουθήσει και νέα υψηλή αύξηση με τον κατώτατο να ξεπερνά – μετά από 11 χρόνια – τα 751 ευρώ ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν την μείωσή του, τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η χώρα και η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.
Κατά της επίσπευσης της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, προσωπικά από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη έγινε αναφορά – όχι αριθμητικά – στην αύξηση και χαρακτηρίσθηκε ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022».
Η αναφορά αυτή συντείνει προς το επικρατέστερο σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά – θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%.
Latest News
Πότε ξεκινά η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι
Πρόκειται για 130.000 συνταξιούχους – οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024
Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 5.880 ανέργους
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025
Προς διπλή αύξηση μισθών το 2025 - Το νέο σύστημα και ο μαθηματικός τρόπος
Νέα αύξηση στα κατώτατα όρια τον Απρίλιο, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιανουάριο
Τσακλόγλου: Δωρεάν φάρμακα για 310.000 χαμηλοσυνταξιούχους
Τι είπε ο Πάνος Τσακλόγλου για όσους χαμηλοσυνταξιούχους θα λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα, αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Σήμερα η καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έως 200 ευρώ [πίνακες]
Η οικονομική ενίσχυση αφορά σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ αφορά 602.581 συνταξιούχους - Κριτήρια το καθαρό ποσό σύνταξης και η προσωπική διαφορά