Η πιο κοινή μορφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι κρατικές εγγυήσεις για υποχρεώσεις και για περιουσιακά στοιχεία τρίτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurostat, το 2020, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των εγγυήσεων που παρέχονται στην ΕΕ, λόγω των νέων προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
Το υψηλότερο συνολικό ποσοστό κρατικών εγγυήσεων καταγράφηκε στη Φινλανδία (27,1% του ΑΕΠ), μπροστά από τη Δανία (19,8%), την Αυστρία (19,1%), τη Γερμανία (17,5%) και τη Γαλλία (17,1%). Τα δεδομένα στη Φινλανδία περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες εγγυήσεις που έχουν αναληφθεί από χρηματοοικονομική δημόσια εταιρεία που ταξινομείται εκτός της κυβέρνησης, αλλά μόνο στο βαθμό που αντεγγυούνται από την κυβέρνηση. Η Σλοβακία ήταν η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο κρατικών εγγυήσεων (0,1%). Ποσοστά κάτω του 1% του ΑΕΠ καταγράφηκαν επίσης στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και την Τσεχία.
Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, η κεντρική κυβέρνηση είναι ο κυρίαρχος εγγυητής. Ένα αξιοσημείωτο επίπεδο κρατικών ή/και τοπικών κυβερνητικών εγγυήσεων παρατηρείται επίσης στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Σε πολλές χώρες – Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Φινλανδία – ένα μεγάλο μέρος των εγγυήσεων παρέχεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που συχνά χορηγούνται στο πλαίσιο είτε της κρίσης COVID-19 είτε της οικονομικής κρίσης του 2008-09 .
Οι υποχρεώσεις των δημοσίων επιχειρήσεων οι υψηλότερες στην Ελλάδα
Το επίπεδο των υποχρεώσεων των δημοσίων εταιρειών που ταξινομήθηκαν εκτός γενικής κυβέρνησης το 2020 διέφερε ευρέως μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σημαντικά ποσά υποχρεώσεων καταγράφηκαν στην Ελλάδα (170,6% του ΑΕΠ), μπροστά από τη Γερμανία (100,7%), την Ολλανδία (88,9%) το Λουξεμβούργο (76,7%) και την Ιταλία (65%).
Αντίθετα, μικρά ποσά υποχρεώσεων δημοσίων επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Σλοβακία (5,8%) και ακολουθούν η Ρουμανία (7,7%), η Λιθουανία (9%), η Ουγγαρία (9,1%) και η Κροατία (10,3%).
Ο κύριος λόγος για το υψηλό επίπεδο αυτών των υποχρεώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη είναι ότι τα δεδομένα περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από το κράτος, ιδίως δημόσιες τράπεζες. Οι περισσότερες από αυτές τις υποχρεώσεις αποτελούνται από καταθέσεις που διατηρούνται στις δημόσιες τράπεζες από νοικοκυριά ή από άλλα είδη ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων. Σε γενικές γραμμές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν υψηλά ποσά χρεωστικών υποχρεώσεων και έχουν, ταυτόχρονα, σημαντικό επίπεδο περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν αποτυπώνονται σε αυτή τη συλλογή δεδομένων.
Η Σλοβακία και η Πορτογαλία με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις που σχετίζονται με εκτός ισολογισμού ΣΔΙΤ
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός ισοζυγίου (ΣΔΙΤ, μακροπρόθεσμες κατασκευαστικές συμβάσεις όπου τα περιουσιακά στοιχεία καταγράφονται εκτός κρατικών λογαριασμών) ήταν κάτω από 2,5% του ΑΕΠ το 2020. Η Σλοβακία είχε το υψηλότερο μερίδιο (2,4% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Πορτογαλία (2,3%) και η Ουγγαρία (1,1%). Τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Πορτογαλία, οι υποχρεώσεις αφορούν κυρίως έργα αυτοκινητοδρόμων.
Σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ισολογισμού ΣΔΙΤ παρατηρήθηκαν σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ενώ στην Ισπανία, το Βέλγιο και την Αυστρία σχετίζονταν επίσης κυρίως με κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων
Το 2020, η Κύπρος παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (στοιχεία ενεργητικού) της γενικής κυβέρνησης, με 28,3% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό οφειλόταν σε μια μεγάλη συναλλαγή το 2018, κατά την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από μια κυπριακή δημόσια χρηματοπιστωτική εταιρεία (ταξινομημένη εκτός του Δημοσίου) μεταφέρθηκαν σε κρατική μονάδα.
Τρία άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μερίδιο υψηλότερο από 1% του ΑΕΠ: η Σλοβενία (2,2%), η Πορτογαλία (1,5%) και η Κροατία (1,4%). Για την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία, η πλειονότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά δάνεια χρηματοοικονομικών δομών. Στην περίπτωση της Κροατίας, ο αριθμός αναφέρεται κυρίως στα δάνεια μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας (ταξινομημένα εντός της γενικής κυβέρνησης).
Latest News
Αισιόδοξη η Ριβς ότι η Βρετανία θα μείνει «αλώβητη» από τους δασμούς Τραμπ
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ
«Αγκαλιαστήκαμε» με τον Μασκ, λέει ο Ντίμον της JP Morgan
Η δήλωση του Ντίμον έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της JP Morgan να αποσύρει αγωγή εναντίον της Tesla
Σε θέση μάχης οι CEOs για το Trump 2.0 - «Σοκ και δέος» στον επιχειρηματικό κόσμο
«Δωμάτια πολέμου», 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες κρούσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνει το Trump 2.0
Οι δασμοί είναι ένα θετικό «οικονομικό όπλο» - Ο Ντίμον στηρίζει τον Τραμπ
Ο Ντίμον δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είπε ότι εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν
Smartphones: Επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο 4% στις πωλήσεις του 2024
Προβλέψεις για αύξηση 8% σε αξία των πωλήσεων του κλάδου των smartphones το 2025 - Ποιες εταιρείες κυριάρχησαν
Νέες απειλές Τραμπ κατά ΕΕ και Κίνας - Οι δασμοί και το ορόσημο της 1ης Φεβρουαρίου
Νέα δασμοί κατά της ΕΕ και της Κίνας βρίσκονται στη φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ - Τα σχέδια της επόμενη ημέρας
Εσκρίβα (ΕΚΤ): Πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της
Τι προτείνει η Λαγκάρντ για τους δασμούς Τραμπ - Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τους δασμούς Τραμπ - Η πρόταση της
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ