
Για την πορεία της πανδημίας μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικές και η πίεση στους σκληρούς δείκτες θα συνεχιστεί. Η ίδια εκτίμησε ότι αποκλιμάκωση θα υπάρξει έως τις αρχές Μαρτίου, και «μετά τα πράγματα θα βελτιωθούν».
Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κορωνοϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».
Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται «πολύ χρήμα για να γίνει αυτό».
Πότε θα αποχαιρετήσουμε τις μάσκες
Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε».
«Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.
Την ίδια στιγμή τη χρήση μάσκας αφήνουν πίσω τους χώρες, όπως η Δανία και η Βρετανία. Μάλιστα η Δανία έχει λίγο πολύ κηρύξει το τέλος της εποχής του κορωνοϊού αίροντας όλα τα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και τη χρήση μάσκας.
«Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID» σημείωσε δε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.
Η Όμικρον κυριαρχεί στα νοσοκομεία
Ενώ το προηγούμενο διάστημα, οι νοσηλείες μοιράζονταν σε 50-50% με Όμικρον και Δέλτα, πλέον φαίνεται πως η νέα παραλλαγή επικρατεί και στα νοσοκομεία σε ποσοστό περίπου 80-20%.
Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους.
«Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη.


Latest News

Σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην Κίνα τον Μάρτιο
Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Μάρτιο στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Ρωσία: Κατέρριψε 66 ουκρανικά drones τη νύχτα
Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ

Ξεκινά η τριήμερη κακοκαιρία – Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα
Η ΕΜΥ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία – Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά