Αρχίζει αύριο 1η Φεβρουαρίου η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, εντός του πλαισίου που θέσπισε ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας 4808/2021, όπως εξειδικεύθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη (62599/16-9-2021, ΦΕΚ Β΄ 4279).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο μητρώο, θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους, και πού εντοπίζονται σωματεία-‘σφραγίδες’. Η λειτουργία του μητρώου συνιστά καινοτομία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και αρχείων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά και μάλιστα με πρωτοβουλία και ευθύνη των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μετά την αρχική εγγραφή τους, οι οργανώσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των αρχείων και στοιχείων στην ψηφιακή μερίδα τους».
Το μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή, ως βάση δεδομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους μητρώα: α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.).
Από 1ης Φεβρουαρίου, καθίσταται τεχνικά δυνατή η εγγραφή στο μητρώο των οργανώσεων για τις οποίες προβλέπεται η σχετική υποχρέωση, δηλαδή για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ενώσεις προσώπων εργαζομένων και οργανώσεις των εργοδοτών, και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και στα συλλογικά όργανά του.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 4808/2021, η εγγραφή στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Για την εγγραφή των υπόχρεων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών στο οικείο μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ ή ΓΕΜΗΟΕ) απαιτείται, κατά περίπτωση, κατ΄ ελάχιστο η υποβολή των ακόλουθων αρχείων ή/και στοιχείων:
– Είδος οργάνωσης, επωνυμία
– Στοιχεία έδρας
– Στοιχεία καταστατικού (ιδρυτική/συστατική πράξη, επικυρωμένο καταστατικό, διαταγή εγγραφής, δικαστήριο κατάθεσης αίτησης εγγραφής, αριθμός-έτος-δικαστήριο εγγραφής).
Μετά την εγγραφή τους στο μητρώο, παρέχεται στις οργανώσεις η δυνατότητα εξαγωγής προτυποποιημένης βεβαίωσης εγγραφής, με αποτύπωση επί του σώματος αυτής μοναδικού σειριακού αριθμού, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση.
Εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής οι ναυτεργατικές οργανώσεις, καθώς και οι οργανώσεις των άρθρων 30Α (αστυνομικών υπαλλήλων), 30Β (πολιτικού προσωπικού ΕΥΠ) και 30Γ (στρατιωτικών και Σωμάτων) του ν. 1264/1982, όπως ισχύει.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ειδικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (και όχι των εργοδοτών), οι οποίες συνιστώνται από 01/01/2022 και εφεξής (υπό σύσταση), αποκτούν νομική προσωπικότητα από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ και την κατάθεση σε αυτό όλων των στοιχείων που απαιτούνται από τον νόμο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του μητρώου, προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Latest News
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για χρέη στην Εφορία
Ευκολότερη η ένταξη στην πάγια ρύθμιση για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους - Τα πρόστιμα
Πότε και πόσο θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στις προθεσμίες και τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου - Προσοχή στα στοιχεία των ειδοποιητηρίων