
Την κορυφαία θέση κατέχει η Ελλάδα στη λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Γάλλους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν σε μία ξένη χώρα.
Σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξε για 10η συνεχόμενη χρονιά ο ιστότοπος retraitessansfrontieres.fr και αποκαλύπτει το γαλλικό περιοδικό Capital, η χώρα μας φιγουράρει στην πρώτη θέση το 2022 σε ότι αφορά τις επιλογές των Γάλλων συνταξιούχων, με την Πορτογαλία να έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα μας έκανε άλμα σε σχέση με πέρσι που ήταν στην 7η θέση στην ίδια λίστα.
Ο λόγος πίσω από την πρωτιά
Παρότι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας προφανής λόγος προσέλκυσης των Γάλλων συνταξιούχων, για τον Paul Delahoutre, ιδρυτή του ιστότοπου retraitessansfrontieres.fr, η αιτία για αυτή την πρώτη θέση είναι πάνω από όλα φορολογικός. «Παλαιότερα, πρώην υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που διέμεναν στην Πορτογαλία για φορολογικούς λόγους δεν πλήρωναν φόρο για 10 χρόνια, τώρα φορολογούνται με 10% για μια δεκαετία. Η Ελλάδα προσφέρει τώρα σταθερό φόρο εισοδήματος 7% για 15 χρόνια», εξηγεί.
Επίσης, υπενθυμίζεται επίσης ότι όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα ως το 2024 απαλλάσσεται από ΦΠΑ.
Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας περιλαμβάνονται, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, η ασφάλεια και η αναψυχή. Στον αντίποδα, στις «αδυναμίες» της χώρας μας, σύμφωνα με τους Γάλλους συνταξιούχους, συγκαταλέγονται το κόστος ζωής και το κόστος των ακινήτων, καθώς και οι δυσκολίες προσαρμογής στις συνθήκες ζωής.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης DiaNEOsis, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας χάρη στη λεγόμενη «silver econom», ήτοι την εγκατάσταση ξένων ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα.
Οι αλλαγές λόγω πανδημίας
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι συνταξιούχοι ζουν στο εξωτερικό, με την πανδημία του Covid να μην έχει αμβλύνει την επιθυμία για συνταξιοδότηση εκτός Γαλλίας.
Ο Paul Delahoutre σημειώνει ότι ο Covid άλλαξε λίγο την κατάσταση. «Οι ευρωπαϊκές χώρες προηγούνται των άλλων», σημειώνει.
«Με τον Covid, οι συνταξιούχοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να επιστρέψουν εύκολα στη Γαλλία αλλά και ότι θα επωφεληθούν από ένα καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει.
Το top10
Στη λίστα με τις 10 δημοφιλέστερες χώρες για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος Γάλλος το 2021 εκτός από την Ελλάδα που έχει την πρωτιά και την Πορτογαλία που ακολουθεί, στην 3η θέση βρίσκεται η Ισπανία. Έπεται στην 4η θέση το Μαρόκο, ενώ στην 5η θέση ακολουθεί η Ταϊλάνδη.
Στην 6η θέση βρίσκεται ο Μαυρίκιος, στην 7η η Σενεγάλη, στην 8η η Τυνησία, στην 9η το Μπαλί και τη δεκάδα κλείνει η Δομινικανή Δημοκρατία.
Τα κριτήρια
Προκειμένου ο Paul Delahoutre να καταρτίσει τη λίστα με το top10 των χωρών βασίστηκε σε 12 κριτήρια όπως το κόστος ζωής, η αξία της ακίνητης περιουσίας, η ιατρική περίθαλψη, το κλίμα, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά και η γαστρονομία.
Αυτά τα κριτήρια σταθμίζονται ανάλογα με τη σημασία τους. Έτσι, το κόστος ζωής αντιπροσωπεύει το 20% του τελικού βαθμού κατάταξης, το κλίμα το 15% και οι υποδομές το 5%. Για να καθοριστεί το «βάρος» για καθένα από αυτά τα κριτήρια, διοργανώθηκαν συναντήσεις με μελλοντικούς συνταξιούχους προκειμένου να αναλυθούν τα κίνητρά τους όπως και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη συνταξιοδότηση στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, εστάλη ερωτηματολόγιο σε 176 συνταξιούχους που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό ώστε να γίνει αντιληπτό γιατί θεωρούν τη συγκεκριμένη χώρα ως «παράδεισο για τη συνταξιοδότησή τους».


Latest News

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ