
Αύξηση του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών έργων – λόγω των διεθνών ανατιμήσεων – και επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων σύνδεσής τους στο δίκτυο καταγράφει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ύστερα από σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΦ, η αύξηση του κόστους ενός μέσου φωτοβολταϊκού πάρκου της κατηγορίας ισχύος από 10 kW έως 1 MW στο ηπειρωτικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ κυμαίνεται στο 15% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα το κόστος των πάνελς σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 8 λεπτά/watt, δηλαδή 32.000 ευρώ για ένα τυπικό πάρκο των 400 kW. Επίσης λόγω της αύξησης στο χαλκό και στα υπόλοιπα μέταλλα το κόστος του υποσταθμού που ενσωματώνουν τα πάρκα αυτά έχει αυξηθεί κατά περίπου 8.000 ευρώ, τα καλώδια μεσοσταθμικά απορροφούν επιπλέον 3.000 – 4.000 ευρώ, ενώ από τις μεταλλικές βάσεις δεν υπάρχει καμία εξοικονόμηση παρά το ότι είναι λιγότερες ένεκα της μεγέθυνσης της ισχύος των πάνελς.
Αύξηση κόστους προέρχεται και από τα υπόλοιπα κέντρα κόστους ενός πάρκου, όπως οικοδομικά, περιφράξεις, συστήματα ασφαλείας κλπ και από τους όρους σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ. «Πλην των όρων σύνδεσης η αύξηση στο κόστος κατασκευής ενός τυπικού Φ/Β πάρκου 400 kW φθάνει τις 45.000 – 50.000 ευρώ σε σχέση μόλις με πέρυσι», αναφέρει ο ΣΠΕΦ και προβάλλει το αίτημα να μην μειωθούν το 2022 οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από την κατηγορία αυτή των έργων, αλλά να παραμείνουν στα 65,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι η ισχύουσα τιμή.
Σε ό,τι αφορά τους χρόνους ο ΣΠΕΦ καταγράφει αύξηση του διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης από 1 μήνα το 2019, στους 3,4 μήνες το 2020 και στους 8,9 μήνες το 2021 και για την ηλέκτριση του έργου από 6,7 μήνες το 2019, στους 7,4 μήνες το 2020 και στους 8,8 μήνες το 2021.
Σημειώνεται ωστόσο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το πλήθος των έργων που ηλέκτρισε ο ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα από 210 το 2019 με συνολική ηλεκτριζόμενη ισχύ τα 117,9 MW ανήλθε στα 656 έργα το 2020 με συνολική ισχύ τα 369,95 MW και περαιτέρω στα 991 έργα το 2021 και ισχύ 498,71 MW.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων