Ανοδικά κινούνται την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, κυμαινόμενες κοντά στα υψηλά επτά ετών που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, λόγω των προσδοκιών ότι η περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και η σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μετά την πανδημία θα διατηρήσουν τη στενή προσφορά.
Το αργό Brent για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο 34 σεντς, ή 0,4% στα 89,60 δολάρια το βαρέλι στις 04:55 GMT.
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για παράδοση Μαρτίου έληξε τη Δευτέρα στα 91,21 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,3%.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, στα 88,47 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 1,5% την προηγούμενη ημέρα.
Οι δείκτες αναφοράς έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2014 την Παρασκευή, στα 91,70 $ και 88,84 $, αντίστοιχα. Κέρδισαν περίπου 17% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω έλλειψης εφοδιασμού και γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Οδεύει προς τα 100 δολάρια
Τα αποθέματα πετρελαίου σε ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και η προσπάθεια επαναπλήρωσής τους θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Όπως γράφει το Reuters το πετρέλαιο έχει αυξηθεί από ένα πανδημικό χαμηλό περίπου 16 δολαρίων σε σχεδόν 92 δολάρια την Παρασκευή, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει μικρό αντίκτυπο.
Ωστόσο, οι τράπεζες και οι αναλυτές αμφισβητούν για το πότε ακριβώς -και αν- οι αγοραστές θα δαπανήσουν στις υψηλές αυτές τιμές για να ξαναγεμίσουν τα δεξαμενές τους.
Ακόμη και ο κορυφαίος επόπτης ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) λέει ότι τα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας θολώνουν την ικανότητα να μοντελοποιήσουμε μια τάση.
Παγκόσμιες ανησυχίες
Οι παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια σειρά από κλυδωνισμούς στην προσφορά επιτείνουν τη νευρικότητα και συνεχίζουν να ωθούν το πετρέλαιο προς τα πάνω, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό και απειλώντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Ο πυθμένας των δεξαμενών αποκαλύπτεται ήδη », δήλωσε η εταιρεία συμβούλων έρευνας Energy Aspects.
Οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι μεγάλοι παραγωγοί στη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται να αντλήσουν αρκετή ποσότητα ώστε να επιτύχουν τους υποσχόμενους στόχους παραγωγής, πρόσθεσε.
Κραδασμοί
«Υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή ότι η αγορά πετρελαίου έχει λίγα, έως καθόλου, αμορτισέρ για να απορροφήσει τους κραδασμούς που έχουν απομείνει».
Τα επίπεδα αποθήκευσης στις χώρες του ΟΟΣΑ έπεσαν στα χαμηλά επτά ετών τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί περισσότερο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον IEA.
Η Ευρώπη και ειδικά οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού, με επικεφαλής την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, είχαν τις πιο «άδειες δεξαμενές» από το μπλοκ των αναπτυγμένων χωρών.
Τα αποθέματα εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας σε κορυφαίο ρεκόρ τον Ιούλιο του 2020 στα 3,2 δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά έκτοτε έχουν φτάσει τα 2,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, λέει ο IEA.
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2022 και η Goldman Sachs βλέπει ότι η αποθήκευση στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αλλαγή του αιώνα.
Η Consultancy FGE, ωστόσο, προβλέπει ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική