Ένα ακόμη βήμα προς την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 950 μονάδων έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με τη συναλλακτική του δραστηριότητα να έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2021, έχει δημιουργήσει ισχυρούς πυλώνες στα υψηλά επταετίας.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,19% στις 947,88 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ.
Η βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το καλύτερο διεθνές κλίμα έχει ενισχύσει τις αγοραστικές δυνάμεις στο ΧΑ, οι οποίες διαχέονται σε μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό. Επίσης, σύμφωνα με την Trader24 ενδιαφέρον συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι μετοχές που, παραδοσιακά τουλάχιστον, διανέμουν μέρισμα, υπό τη θεώρηση πως τα μικτά χαρτοφυλάκια τείνουν σιγά σιγά να αναδιαρθρώνουν το μίγμα προς όφελος πιο «σταθερών» επιλογών, είτε αυτές είναι απευθείας σε ομολογίες, είτε και σε μετοχές εταιρειών που συνηθίζουν να μοιράζουν τα -αναμενόμενα- ετήσια κέρδη τους.
Με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Πάντως, αυτό που μεταφέρεται στον ΟΤ, είναι ότι πολλές κινήσεις στην αγορά το τελευταίο διάστημα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα βρεθεί, αν δεν επιστρέψει, στην «επενδυτική βαθμίδα». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται πως θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για την οικονομία, τις επενδύσεις, το χρηματιστήριο και συνολικά για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε μια τεράστια δεξαμενή διεθνών κεφαλαίων 10 φορές μεγαλύτερων σε σχέση με σήμερα να επενδύσουν στη χώρα.
Επίσης, η αναρρίχηση του γενικού δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 940 μονάδων αποκτά μεγάλη σημασία την ώρα που η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι η Ελλάδα, με τη βοήθεια και της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) και η οποία θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικούς τίτλους και μετά το τέλος του τον ερχόμενο Μάρτιο, έχει στηριχθεί από το ευρωσύστημα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι Βιοχάλκο και Aegean ξεχώρισαν με τα κέρδη των 4,60% και 4,55% αντίστοιχα. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Μυτιληναίου, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Alpha Bank και άνω του 1% σε ΕΛΧΑ, Titan, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Ελλάκτωρ, με την Quest να υποχωρεί κατά 3,30%.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024