Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022: «Καλημέρα σας. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την τελευταία χιονοθύελλα.
Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων.
Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: Κράτους, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.
Είναι ξεκάθαρο, και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού».
Η ειλικρινής, θέλω να πιστεύω, συγγνώμη του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν θρηνήσαμε θύματα, θα ήταν αρκετή για να πούμε «πάει, πέρασε κι αυτό» – καθώς ποιος δεν γνωρίζει ότι η κρατική μηχανή κάθε φορά που δέχεται πίεση διαλύεται –, αν δεν ήταν επαναλαμβανόμενη!
Αυτό που ανησυχεί τον καθένα είναι ότι η προχθεσινή «πρωθυπουργική συγγνώμη» είναι η τρίτη για ένα σερί φυσικών καταστροφών που ξεκίνησε πέρυσι τον Φεβρουάριο με τη «Μήδεια». Και τότε, στις 21 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ειλικρινή λύπη του για όσα συνέβησαν στην Αττική και ειδικά στα βόρεια προάστια που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χιονοθύελλας, κι αν θυμόσαστε είχαν αφήσει χωρίς φως και νερό χιλιάδες κατοίκους, ανάμεσά τους και τον Στέφανο Μάνο που τότε σήκωσε τη σημαία κατά του ΔΕΔΔΗΕ και της κυβερνητικής ανικανότητας.
Και στη συνέχεια ήρθαν οι φωτιές του καλοκαιριού με την ανείπωτη τραγωδία της Εύβοιας.
Στις 9 Αυγούστου 2021 ο Πρωθυπουργός πάλι απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό είπε:
«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν.
Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».
Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και κυρίως η χώρα βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα, το οποίο και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να επιλύσει.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς