Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα βρίσκεται στα… σκαριά με επίκεντρο την φαρμακευτική θυγατρική Sandoz, του ελβετικού κολοσσού της Novartis. H Santoz θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δύο από τα κορυφαία αμερικανικά funds, το Blackstone Inc. και το Carlyle Group Inc. βρίσκονται σε συνομιλίες μεταξύ τους προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υποβολή προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας γενόσημων φαρμάκων της Novartis. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μια τέτοια προσφορά θα κυμαίνεται τουλάχιστον στα 25 δισ. δολάρια.

Παρά την κυριαρχία της στον κλάδο των γενοσήμων, η Sandoz αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη πίεση από ανταγωνιστές του κλάδου, ενώ η περίοδος της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα δεν ευνόησαν τη ζήτηση για τα προϊόντα της με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της το 2020 να παραμείνουν… παγωμένες στα 9,6 δισ. δολάρια.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την Sandoz και από άλλους παίκτες όπως το KKR & Co, η Advent International και η Hellman & Friedman, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα πόλεμο προσφορών. Επίσης, δεδομένου του μεγέθους της εταιρείας ενδεχομένως να δρομολογηθούν και έτερες συνέργειες μεταξύ των πιθανών μνηστήρων.

Για παράδειγμα πιθανή συνεργασία τους για την υποβολή προσφοράς για την Sandoz φαίνεται να μελετά η σουηδική EQT AB με την γερμανική οικογένεια των Στρούνγκμαν, τους μεγιστάνες που βρίσκονταν πίσω από τη δεύτερη κυριότερη γερμανική εταιρεία γενοσήμων, την Hexal, την οποία πούλησαν στην Novartis το 2005.

Το ενδιαφέρον για την Sandoz άρχισε να φουντώνει μετά την ανακοίνωση από την Novartis, τον περασμένο Οκτώβριο, πως προχωρεί σε μια αναθεώρηση της στρατηγικής της για την εταιρεία γενοσήμων με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών της. Η ανακοίνωση άνοιξε παράθυρο για την υποβολή πιθανών προσφορών για την εξαγορά της, αν και η Novartis δεν φαίνεται να έχει καταλήξει οριστικά αναφορικά με την πρόθεση της να πουλήσει ή μόνο να αναδιοργανώσει την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η λίστα των επίδοξων μνηστήρων έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται…

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές θεωρούν ήδη την πιθανή πώληση της Sandoz ως το deal της χρονιάς!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή