
Προχωρούν οι αδειοδοτήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη μετατροπή του Σκορπιού σε ένα πολυτελές θέρετρο. Την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ η έγκριση νέας Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ) καθώς τροποποιήθηκε ο σχεδιασμός που αφορά στο εργοτάξιο, το οποίο εξυπηρετεί την κατασκευή του μικρού λιμένα στην περιοχή Παναγίτσας, η διαχείριση των βυθοκορημάτων, καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός των εργασιών κατασκευής της Πολυτελούς Τουριστικής Μονάδας στον Σκορπιό.
Το ιδιωτικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση που αγοράστηκε από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το 2013 θα μετατραπεί σε VIP Exclusive Club. Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο στον Σκορπιό (στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής επένδυσης, ιδιοκτησίας της Μυκήναι Α.Ε.) η οποία είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής πριν από περίπου έναν χρόνο, προβλέπονται 9 «κτιριακές ενότητες». Η στρατηγική επένδυση οριοθετείται στην έκταση των 800 στρεμμάτων του νησιού και έχει προϋπολογισμό περί τα 165 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη κτιριακή ενότητα θα περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και τις βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος. Στη δεύτερη θα συγκεντρώνονται οι λεγόμενες «απομακρυσμένες βίλες» ενώ η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει ένα Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων το οποίο χωροθετείται σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό όπου προϋπήρχαν ανάλογες χρήσεις στο παρελθόν.
Στην ανατολική παραλία, οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων επεκτείνονται. Στη βίλα του διαχειριστή που βρίσκεται κοντά στο ελικοδρόμιο θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή η οποία κατεδαφίζεται. Επίσης δύο ακόμη κτιριακές ενότητες (έκτη και έβδομη) θα περιλαμβάνουν υφιστάμενα και νέα κτίρια καθώς και το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Το Σπίτι του Λόφου (Hill House) παραμένει σε σημείο με θέα στο …απέραντο γαλάζιο και τα γύρω νησιά. Ακόμη, στην επένδυση έχει σχεδιαστεί και Αμφιθέατρο ως τόπος για εκδηλώσεις.

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η προβλήτα Παναγίτσα και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τη νέα Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη και με δεδομένο ότι η κατασκευή του έργου θα γίνει σε φάσεις, για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών πιέσεων προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οι απαιτούμενοι εργοταξιακοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και βάσει του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχει πλέον επιμηκυνθεί, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2023, ώστε να υποδεχθεί τους πρώτους καλεσμένους το 2024.

Λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματος η περιβαλλοντική μελέτη του έργου προβλέπει ότι οι εργασίες κατασκευής των τεχνικών έργων που ενδέχεται να επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να επιβλέπονται από εξειδικευμένους επιστήμονες, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των λειμώνων Ποσειδωνίας. Σε περιοχές όπου τα θαλάσσια ρεύματα δεν είναι ισχυρά, θα χρησιμοποιηθούν κουρτίνες εγκλωβισμού ιλύος, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά ιζημάτων κατά τη φάση κατασκευής των λιμενικών και θαλάσσιων τεχνικών έργων.
Για τους εργοταξιακούς χώρους, οι τεχνικές αποκατάστασης θα πρέπει να εξασφαλίζουν ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εργασίες κατασκευής και την επαναφορά του τοπίου, όσο το δυνατόν, στην πρότερη κατάσταση ή τη δημιουργία τοπίων με νέο χαρακτήρα στις περιοχές που είχαν υποστεί υποβάθμιση κατά την φάση κατασκευής. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στα εργοτάξια θα πρέπει να προστατευτούν τα πρανή από τη διάβρωση, να αποκατασταθεί το ανάγλυφο και να γίνει επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση.


Latest News

Έτοιμο το 73% του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος - Το πλάνο παράδοσης του έργου
Τον Ιούλιο παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών - Πύργου και τον Νοέμβριο το δεύτερο

Η AKTOR υπέγραψε τη σύμβαση για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης
Θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Όμιλος AKTOR: Παραδόθηκε το έργο αποκατάστασης της γέφυρας του Αξιού
Παραδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ το έργο δομικής επάρκειας και συντήρησης της γέφυρας του Αξιού

Αναβαθμίστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές
Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές τροφοδοτεί το 60% του Λεκανοπεδίου της Αττικής με νερό

Σιδηροδρομικοί: Τι πάει λάθος με τα τρένα στην Ελλάδα – Χτυπούν «καμπανάκι» σε κυβέρνηση και Hellenic Train
Ποιες είναι οι δράσεις που ζητούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος και να λειτουργήσει με ασφάλεια

Υπουργείο Υποδομών για Γραμμή 4: «Κανένα ζήτημα ασφάλειας, καμία λάθος χάραξη»
H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών μετά την αυτοψία του εργοταξίου της Γραμμής 4 του Μετρό στο ύψος του ΓΝΑ

Ομιλος AKTOR: Δόθηκε σε κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Παλιάς ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου
Ο Ομιλος AKTOR ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών μετά από σοβαρή πυρκαγιά σε βυτιοφόρο της 8ης Ιουνίου 2024

Στο μισό τα αποθέματα νερού στην Αττική – Οι μεγάλες απώλειες και τα έργα για την υδροδότηση
Εντείνεται το πρόβλημα με την λειψυδρία στην Αττική – Τα αποθέματα υδάτων σε Μόρνο, Εύηνο, Μαραθώνα και Υλίκη

Σε… ράγες οι υποδομές και μεταφορές – Το στοίχημα με Δήμα και Κυρανάκη
Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον νέο υπουργό Χρίστο Δήμα και αναπληρωτή Κωνσταντίνο Κυρανάκη