Η Κίνα σχεδιάζει να θέσει τα θεμέλια για υψηλά διαστημικά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και την οργάνωση μιας επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι.
Η κίνηση αυτή πυροδοτεί ένα επιπλέον τεχνολογικό μέτωπο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να θέλει να καταστεί διαστημική υπερδύναμη τα επόμενα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είχε μερικές αξιοσημείωτες επιτυχίες στο διάστημα:
– Το 2020, ολοκλήρωσε το Beidou, το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης που αποτελείται από ένα δίκτυο δορυφόρων. Το Beidou είναι αντίπαλος του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
– Το 2019, προσελήνωσε διαστημόπλοιό της στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, επιτυγχάνοντας μια παγκόσμια πρωτιά. Τον Δεκέμβριο, ένα κινεζικό διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη από το Σελήνη με δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων κάτι που έγινε για πρώτη φορά για τη χώρα.
– Πέρυσι, επίσης, άρχισε να εργάζεται στον δικό της διαστημικό σταθμό και έστειλε εκεί αστροναύτες.
– Τέλος, μη επανδρωμένο διαστημόπλοιό της προσεδαφίστηκε στον Άρη πέρυσι. Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα που προσέγγισε το έδαφος του κόκκινου πλανήτη, μετά τις Η.Π.Α.
Λευκή Βίβλος για το διάστημα
Με αυτά τα επιτεύγματα, το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στο παιχνίδι του διαστήματος. Το Κρατικό Συμβούλιο – το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Κίνας – κυκλοφόρησε μια «λευκή βίβλο» την περασμένη εβδομάδα που περιγράφει τις πρόσφατες επιτυχίες και τους στόχους για την περίοδο μεταξύ 2021 και 2025 ως μέρος του πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας.
Μερικά από τα βασικά μέρη του σχεδίου που θέλει να υλοποιήσει το Πεκίνο είναι:
-Αναβάθμιση του διαστημόπλοιου που χρησιμοποιεί και πραγματοποίηση μεγαλύτερης έρευνας σε επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους.
-Ανάπτυξη νέων δορυφόρων για λειτουργίες όπως η παρακολούθηση των αερίων άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πραγματοποίηση έρευνας για την επόμενη γενιά του Beidou.
-Εκτόξευση δικού της διαστημικού τηλεσκόπιου που ονομάζεται Xuntian και ολοκλήρωση του δικού της διαστημικού σταθμού.
-Επικέντρωση στην κατασκευή νέων τεχνολογιών, όπως η αυτόνομη διαχείριση ενός διαστημικού σκάφους και ο τρόπος καθαρισμού των διαστημικών απορριμμάτων, που έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα. Τα διαστημικά σκουπίδια μπορεί να είναι παξιμάδια, μπουλόνια, μέρη δορυφόρων ή αχρηστευμένοι πύραυλοι που βρίσκονται στη διάστημα και μπορούν να συγκρουστούν με άλλα αντικείμενα.
Σελήνη, Άρης και όχι μόνο
Η Κίνα δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα και τον σχεδιασμό για επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη και θα αναπτύξει νέα διαστημόπλοια για τέτοιες αποστολές. Το σχέδιο ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θέλει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την κατασκευή ενός ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη.
Αλλά το Πεκίνο κοιτάζει πέρα από τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θέλουν να ολοκληρώσουν την έρευνα για το πώς να πάρουν δείγματα από τον Άρη και να τα μελετήσουν. Η Κίνα θέλει επίσης να θέσει τα θεμέλια για την εξερεύνηση του Δία. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2033 και να κατασκευάσει μια βάση εκεί.
Η εξέλιξη της δορυφορικής τεχνολογίας όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι επιχειρήσεις στη Γη πιο ψηφιακές, αλλά έχει και οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με το Κρατικό Συμβούλιο, το οποίο εκτίμησε ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τουρισμού και της βιοϊατρικής.
Η Κίνα τονίζει δε ότι θα συνεχίσει την έρευνα για τη «διαστημική φυσική», η οποία περιλαμβάνει την αναζήτηση άλλων κατοικήσιμων πλανητών.
Το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τον διαστημικό σταθμό του, καθώς και τις ανιχνευτικές συσκευές για τον Άρη και τη Σελήνη για τη διεξαγωγή πειραμάτων και έρευνας σχετικά με τη βιολογία, τη ζωή, την ιατρική και τα υλικά.
Διαστημική διακυβέρνηση
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε έναν τεχνολογικό ανταγωνισμό για κυριαρχία σε οτιδήποτε, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τους ημιαγωγούς, με τις πολιτικές διαφορές τους ήδη να διαχέονται στη διαστημική αρένα.
Ένα παράδειγμα είναι μια διαφωνία που προέκυψε πέρυσι μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τις λεγόμενες «Συμφωνίες Αρτεμις» (Artemis Accords), με τη NASA να επιχειρεί να θεσπίσει κανόνες σχετικά με την υπεύθυνη και δίκαιη εξερεύνηση του διαστήματος. Η Κίνα δεν υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν.
Χωρίς να αναφέρει τις «Συμφωνίες Άρτεμις» στο πενταετές σχέδιό της, η Κίνα είπε ότι θα συνεργαστεί με άλλα κράτη σε τομείς από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.
«Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών κανόνων σχετικά με το διάστημα και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων στο διάστημα», ανέφερε η Λευκή Βίβλος.
Η Κίνα είπε επίσης ότι θα «διεξάγει διάλογο με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες» για την παγκόσμια διακυβέρνηση του διαστήματος.
Latest News
Vodafone: Έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά
Με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Πειραιά θα αποκτήσει ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης σχεδίων πολιτικής προστασίας, καθώς και σύγχρονα συστήματα Κυβερνοασφάλειας με λειτουργίες AI
Εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων στο Telegram με στόχο χρήστες fintech
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, και να αποκτά τον έλεγχο των συσκευών των χρηστών για σκοπούς κατασκοπείας
Εκτόξευση δαπανών 21% σχετικά με την AI στην Ευρώπη το 2025 προβλέπει η Gartner
Η Gartner εκτιμά ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη θα αυξηθούν από 78 δισ. δολάρια το 2024 σε 94 δισ. δολάρια το 2025
Εντός του 2025 η πλατφόρμα SmartThings της Samsung επεκτείνεται στις Β2Β λύσεις
Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο των επιχειρησιακών της λύσεων παρουσίασε η Samsung Electronics Hellas
Η Apple θέλει να ακολουθήσει την Meta στην αγορά των έξυπνων γυαλιών
Μια εσωτερική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συλλογή σχολίων από υπαλλήλους της Apple σχετικά με τα έξυπνα γυαλιά
Το νέο made-in-China λογισμικό που κοντράρει Apple και Google
Η Κίνα θέλει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης σε όλα και η Huawei φαίνεται να αναλαμβάνει το λογισμικό των smartphone
Η καλύτερη επίδοση γ' τριμήνου για την αγορά smartphone από το 2021 - Έρευνα της Canalys
Η Samsung πρωτοστατεί στην παγκόσμια αγορά smartphone το γ' τρίμηνο του 2024 με την Apple να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς
«Ράλι» 14% στις μετοχές της Tesla μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών
Η άνοδος της Tesla οφείλεται στο ότι ο Ίλον Μασκ, ως υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, θα επωφεληθεί από την διαφαινόμενη επανεκλογή του
«Φλερτάρει» με το Χρηματιστήριο η Cosmos Business Systems - Στοχεύει σε έργα 500 εκατ.
O κ. Δάφνης, πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems, τοποθέτησε την είσοδο στο ΧΑ χρονικά μετά το 2025 έχοντας στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας
Με νέα καμπάνα απειλεί η Ευρώπη την Apple - Κλιμακώνεται η σύγκρουση
H Apple καλείται από την Κομισιόν να συμμορφωθεί με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί, ειδάλλως θα μπει σε νέες περιπέτειες