Στην τελική ευθεία για τις πρώτες εντάξεις επενδύσεων στο δανειοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχει εισέλθει η εγχώρια επιχειρηματική αγορά, καθώς ένα – ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.
Μετά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, χθες οριστικοποιήθηκε στο 0,35% το σταθερό επιτόκιο με το οποίο θα δίνονται τα ευρωπαϊκά χρήματα στα επενδυτικά σχέδια.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε έργο θα χρηματοδοτείται ως εξής:
-30%-50% από το ΤΑΑ
-Τουλάχιστον 20% από τον επενδυτή
-Το υπόλοιπο από τραπεζικό δανεισμό
Ο άγνωστος «Χ» λοιπόν είναι το κόστος της χρηματοδότησης από την τράπεζα. Ενώ τα επιτόκια του δανείου από το ΤΑΑ θα είναι συγκεκριμένα, στην περίπτωση της τραπεζικής πίστωσης θα καθορίζονται βάση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης.
Ως εκ τούτου, ο επενδυτής θα πρέπει να υπολογίσει το μεσοσταθμικό επιτόκιο από τους δύο πιστωτές, τράπεζα και ΤΑΑ, για να δει αν τον συμφέρει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Εάν το τραπεζικό προφίλ του δεν είναι καλό, αυτό θα επηρεάσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου από την τράπεζα, και ο σχετικός μέσος όρος για το σύνολο της χρηματοδότησης που θα λάβει, θα αυξηθεί σημαντικά.
Άρα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, είναι πιθανό να συμφέρει τον επενδυτή η χρηματοδότησή του από άλλα προγράμματα εγγυοδοσίας που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα ή ακόμη και ο δανεισμό του απευθείας από το πιστωτικό ίδρυμα.
Κι αυτό διότι εάν η διαφορά στους τόκους μεταξύ όλων των επιλογών δεν είναι μεγάλη, η τελευταία επιλογή μπορεί να είναι καλύτερη, καθώς συνεπάγεται μειωμένη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που έχουν λάβει υψηλά ποσά κρατικών εγγυήσεων στο παρελθόν, οι οποίες θα επιβαρύνονται περισσότερο στο δανεισμό τους από το ΤΑΑ, καθώς και αυτός θεωρείται δημόσια ενίσχυση.
Ο περιορισμός αυτός έχει τεθεί ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του πλαφόν που ισχύει στις επιδοτήσεις που μπορεί να λάβει μία εταιρεία από το κράτος.
Τα επόμενα βήματα
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με υποψήφιους επενδυτές και υπάρχει ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το επόμενο 10ήμερο θα είναι έτοιμες οι δημόσιες προσκλήσεις των τραπεζών προς την επιχειρηματική κοινότητα και θα μπορούν να δέχονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα της απαραίτητης προετοιμασίας για το νέο δανειοδοτικό σχήμα, οι πρώτες εντάξεις δεν αναμένονται πριν το Απρίλιο. Κι αυτό διότι δεν είναι ακόμη έτοιμη η εφαρμογή του προϋποθέτει τη λειτουργία μιας online πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Η ολοκλήρωσή της, κατά τον ίδιο, που είναι ευθύνη του Δημοσίου, τοποθετείται χρονικά στο τέλος του α’ τριμήνου. Ως εκ τούτου, τα πρώτα αιτήματα θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τις αρχές του β’ τριμήνου.
Κατ’ εξαίρεση για κάποια μεγάλα έργα, θα μπορούσαν τα πιστωτικά ιδρύματα να ολοκληρώσουν «χειροκίνητα» την όλη διαδικασία, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν.
Κάτι τέτοιο όμως θα αφορά αποκλειστικά πελάτες τους με απολύτως ώριμες και αξιοσημείωτου ύψους επενδύσεις, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Η διαδικασία ένταξης
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 12,7 δισ. ευρώ για την παροχή χρηματοδοτήσεων μέσω του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την τραπεζική μόχλευση και τους ιδίους πόρους των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, οι συνολικές επενδύσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση των κεφαλαίων, θα πρέπει να τηρηθεί η ακόλουθη διαδικασία:
α. Ατύπως ο επενδυτής απευθύνεται στην τράπεζα για να εξεταστεί εάν είναι δικαιούχος, με βάση το έργο που θέλει να υλοποιήσει, και να αξιολογηθεί η πιστοληπτική του ικανότητα. Μπορεί σε αυτό το στάδιο να δοθεί προέγκριση για το τραπεζικό δάνειο που απαιτείται.
β. Υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
γ. Πιστοποιημένος ανεξάρτητος ελεγκτής αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.
δ. Εφόσον η επιχείρηση περάσει από αυτόν τον έλεγχο, επιστρέφει στην τράπεζα για να υπογράψει την τελική σύμβαση του δανείου και να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση της επένδυσης.
Latest News
Παραιτήθηκε ο Π. Καπετανάκος από την Noval Property - Νέος CEO o Μιχαήλ Παναγής
Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Noval Property - Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας
ΑΧΙΑ: Τι περιμένει η αγορά να «ακούσει» από την Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με 0,72x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, με 13,6% RoTE. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει τη σύσταση buy
Σύμπραξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – ΕΒΕΑ
Στόχος η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Και με τη... βούλα η πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit - Τι ακολουθεί
Alpha Bank και UniCredit συνεργάζονται ήδη για να εξυπηρετήσουν ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με 13 αγορές της Ευρώπης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει το ATHEX Small Cap Roadshow 2024
Ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στο roadshow
Δωρεά 180 ηλεκτροκίνητων κλινών στο νοσοκομείο Κορίνθου από τη Motor Oil
Η εν λόγω δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος, του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και του Δήμου Κορινθίων
Cosco – PCT: Yποτροφίες ύψους 2.500 ευρώ σε 4 πρωτοετείς φοιτήτριες στο Πέραμα
Η απονομή των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε εορταστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η PCT/COSCO
Μασούτης: Το ΓΕΜΗ λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών
H KEEE σε συνεργασία με τη Netrino Advisory προχώρησαν σε έρευνα για τον βαθμό ικανοποίησης τόσο των χρηστών όσο και των χειριστών του ΓΕΜΗ
Η Deloitte οικονομικός σύμβουλος για τη συμφωνία κατασκευής σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία
Το έργο είναι συνολικής συμβατικής δαπάνης 110,2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής