
Νέο γύρο sell-off βίωσαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό στα αυξανόμενα σήματα από τις κεντρικές τράπεζες πως ανεβάζουν ρυθμούς για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Από την BoE στην ΕΚΤ
Θυμίζουμε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων στο 0,50%. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά από 2004 που ανεβάζει τα επιτόκια δύο φορές σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ μάλιστα τέσσερα μέλη του συμβούλιου ψήφισαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης στο 0,75%!
Η ΕΚΤ από την πλευρά της κράτησε στάση αναμονής για την ώρα, όμως επιβεβαίωσε την ανησυχία της για την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και ανανέωσε το ραντεβού της με τις αγορές για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει πως το συμβούλιο είναι έτοιμο «να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Με τον τρόπο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες.

Η αντίδραση των ομολόγων
Το… χτύπημα για τις αγορές ομολόγων ήταν με τον τρόπο αυτό διπλό, ειδικά βέβαια για τα βρετανικά ομόλογα. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,12 μονάδες στο 1,37%, ήτοι το υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Αντιστοίχως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σκαρφάλωσε 0,11 μονάδες στο 0,14%, σχεδόν δηλαδή σε υψηλό τριετίας.
Πάντως, το κλίμα αυτό επηρέασε και την έτερη ακτή του Ατλαντικού, με τα αμερικανικά ομόλογα να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Το αμερικανικό 10ετές ανέβηκε 0,07 μονάδες στο 1,83%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.
Αναλυτές εκτιμούν πως ειδικά στα βρετανικά ομόλογα η πίεση θα συνεχιστεί, με δεδομένη την πρόθεση κάποιων στελεχών για δραστικότερη αύξηση των επιτοκίων από τώρα. Κι αυτό με δεδομένο πως η BoE αναθεώρησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό «βλέποντας» άνοδο του δείκτη στο ρεκόρ του 7,2% τον Απρίλιο. Επίσης, ανακοίνωσε πως ξεκινά τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της.
Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μια αύξηση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον στο 1% μέχρι το Μάιο και στο 1,5% μέχρι το Νοέμβριο.
Έπεται και συνέχεια…
Στο μέτωπο της ΕΚΤ, η σημερινή στάση αναμονής από το συμβούλιο δεν εξέπληξε τις αγορές, παρά το γεγονός πως οι πάντες ανέμεναν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ μετά την χθεσινή απροσδόκητη εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1%, για τον Ιανουάριο.
Η κυρία Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, επέμεινε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στη χρονιά, αλλά απέφυγε εντέχνως να απορρίψει κάθε συζήτηση για αναπροσαρμογή των επιτοκίων μέσα στο 2022, όπως έκανε μέχρι τώρα. Εξάλλου, ότι και να έλεγε μέχρι τώρα, οι αγορές χρήματος επέμειναν με τη στάση τους να προεξοφλούν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης και το ίδιο έπραξαν και σήμερα.
Συγκεκριμένα, οι αγορές «δείχνουν» αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 0,25% από το -0,50% που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει πως περιμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας από την ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.


Latest News

Wall Street: Έκλεισε πάνω από 200 μονάδες υψηλότερα ο Dow – Ανοδικά και οι S&P 500 και Nasdaq
O υπουργός Οικονομικών Scott Bessent δήλωσε ότι οι δασμοί της Τετάρτης θα χρησιμεύσουν ως «ανώτατο όριο» - Σε αναμονή η Wall Street

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Η δασμολογική αβεβαιότητα έριξε τις ευρωαγορές
Όλες οι αγορές αναμένουν τις νέες εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για τους δασμούς (μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών), με αρκετή αγωνία

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Παίρνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Οι πιέσεις στη Wall Street έχουν ενταθεί καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις Τραμπ για μια σειρά «αμοιβαίων δασμών» για «όλες τις χώρες»

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Οι δασμοί ρίχνουν καύσιμα στο ράλι των αμερικανικών ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Οι 12 μετοχές που δεν «φοβήθηκαν» τους δασμούς Τραμπ
Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε πτωτικές λόγω δασμών συνεδριάσεις της Wall Street

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ