Με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς αναμένεται η «απάντηση» που θα δοθεί από τη νομισματική αρχή στην άνοδο του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,3%, με τις μετοχές της βιομηχανίας να χάνουν κατά 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,19% στις 7.597 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,29% στις 15.567 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,02% στις 7.116 μονάδες.

Μπορεί ο πληθωρισμός να επιμένει στην Ευρωζώνη, καθώς χτες η Eurostat εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5,1%, αλλά η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη στην παρούσα να λάβει μέτρα. Στη σημερινή συνεδρίαση η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια αλλαγή ούτε στα επιτόκια, ούτε στα υπάρχοντα προγράμματα αγοράς τίτλων, αλλά το ενδιαφέρον θα εστιάσει στην συνέντευξη Τύπου και στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ χαρακτηρίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο είναι αυτό της επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά ή στη χειρότερη περίπτωση μέσα στο δεύτερο μισό του έτους. Σε δημοσκόπηση του Reuters, τον περασμένο μήνα, μεταξύ 39 κορυφαίων οικονομολόγων, πάνω από τους μισούς υποστήριζαν πως περιμένουν την πρώτη αύξηση μέσα στο πρώτο μισό του 2023 και μόνο ένας θεωρούσε πως η αύξηση θα έρθει φέτος.

Όμως, το σενάριο αυτό βασιζόταν στην προϋπόθεση πως ο πληθωρισμός θα μπει σε τροχιά υποχώρησης ήδη από τον Ιανουάριο, φτάνοντας έτσι το 4,1% κατά μέσο όρο μέσα στο πρώτο τρίμηνο και στο 3,7% το δεύτερο τρίμηνο. Με την χθεσινή ανακοίνωση να εκτροχιάζει ήδη κατά πολύ τις προβλέψεις για τον πρώτο μήνα του έτους και άρα το πρώτο τρίμηνο, οι προβλέψεις πρέπει να… ξαναγραφτούν. Και από την πλευρά της ίδιας της ΕΚΤ!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές