Σταθερή στην πρόθεση της να μην αλλάξει ακόμη ρότα στη νομισματική της πολιτική παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ. Θυμίζουμε πως χθες τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1% τον Ιανουάριο, κόντρα στις εκτιμήσεις για υποχώρηση του στο 4,4%.
Το συμβούλιο διεμήνυσε, λοιπόν, πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα αυτό δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει πως «το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο».
Χαμηλότερος ρυθμός στο PEPP
Αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP επανέλαβε τη δέσμευση της πως αυτό θα συνεχιστεί, αλλά θα σταματήσει, στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, με χαμηλότερο ρυθμό από το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ανακοινωθέν επισημαίνει πως σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
“Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία ως προς τον σχεδιασμό και τη διενέργεια των αγορών στοιχείων ενεργητικού έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και έχει καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για επίτευξη του στόχου του. Εντός των ορίων της εντολής του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών”.
Αναφορά στην Ελλάδα
Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.
Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα επισημαίνεται πως “η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία”.
Διαφορετική πλεύση
Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού είχε προφανώς ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο συμβούλιο, με δεδομένο κιόλας πως έτερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ανεβάζοντας τα βρετανικά επιτόκια στο 0,50%.
Ειδικά, η χθεσινή δυσάρεστη έκπληξη από την νέα άνοδο του δείκτη του πληθωρισμού είχε φουντώσει τη συζήτηση για το αν τελικά η ΕΚΤ αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τη στάση της, ανεξαρτήτως του τι είχε δηλώσει επανειλημμένως τις προηγούμενες ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε επισημάνει εκ νέου πως η Ευρώπη δεν είναι… ΗΠΑ, ούτε η ΕΚΤ… Fed και πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν, οπότε η Φρανκφούρτη δεν έχει λόγο να βιαστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές χρήματος και το sell-off στα ομόλογα τις προηγούμενες ημέρες αποτελούσαν σαφή ένδειξη πως αγορές και αναλυτές θεωρούν πως αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των ευρωεπιτοκίων και μάλιστα όχι με μία, αλλά ίσως και με δύο αυξήσεις.
Όμως, φαίνεται πως για την ώρα το συμβούλιο έχει διαφορετική άποψη, με το ενδιαφέρον να είναι τώρα στραμμένο στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Λαγκάρντ, στην οποία θα κληθεί να εξηγήσει το σκεπτικό της ΕΚΤ.
Latest News
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις