Σε μια οικονομία που συνεχίζει να ανακάμπτει, μαζί με τη σταθερή βελτίωση και της αγοράς εργασίας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ. Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του πληθωρισμού, η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε η νέα κάθετη άνοδος του εξέπληξε το συμβούλιο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, όμως επέμεινε και πάλι πως ο δείκτης θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη χρονιά.
Ραντεβού το Μάρτη
«Αν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείναι ψηλά για περισσότερο (διάστημα)» επεσήμανε, αναγνωρίζοντας πως το θέμα ανησυχεί όλο το συμβούλιο της ΕΚΤ και θα επανέλθει στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
“Υπάρχει ανησυχία σε όλο το συμβούλιο. Η συνεδρίαση του Μαρτίου και αμέσως μετά η συνάντηση μας τον Ιούνιο θα είναι κρίσιμης σημασίας για να καθορίσουμε αν τα τρία κριτήρια του μελλοντικού guidance έχουν εκπληρωθεί” τόνισε χαρακτηριστικά, με τρόπο που άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για αλλαγές σε μεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως, το ράλι του πληθωρισμού, με τον δείκτη να εκτοξεύεται τον Ιανουάριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο, οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, οπότε από το σημείο αυτό εντοπίζεται και η πηγή για την αποκλιμάκωση των πιέσεων τους επόμενους μήνες. Αν και η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως για την ώρα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, με αφορμή το μπρα-ντε-φερ Δύσης/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Καμία αλλαγή και καμία έκπληξη από την ΕΚΤ – Ειδική αναφορά στην Ελλάδα
Οι συνέπειες της πανδημίας περιορίζονται
Η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά επηρεάζεται όλο και λιγότερο από την πανδημία και μάλιστα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανακάμψουν δυναμικά μέσα στο 2022, με όχημα τα επίπεδα ζήτησης.
Βέβαια για την ώρα, το τωρινό κύμα της πανδημίας πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αποδυναμώνονται στο 0,3%. Ο βιομηχανικός τομέας θα συνεχίσει να υποφέρει από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ανταλλακτικά, αλλά και προσωπικό, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα περιορίσει το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τα κέρδη των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας πιθανότατα τις δαπάνες.
Αναλόγως, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχουν σημάδια πως τα προβλήματα εξομαλύνονται, όμως η πίεση θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη.
Κατεβάζει ταχύτητα το PEPP
Για τους λόγους αυτούς, το σημερινό συμβούλιο επιβεβαίωσε την συνέχιση της μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτού προγράμματος PEPP, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και ανοιχτό σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής εφόσον χρειαστεί.
Στο σημείο δε, αυτό η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε και την άποψη που αναφέρεται στο ανακοινωθέν του συμβουλίου, πως είναι έτοιμο να πρσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα το συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική.
Latest News
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός