
Σε μια οικονομία που συνεχίζει να ανακάμπτει, μαζί με τη σταθερή βελτίωση και της αγοράς εργασίας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ. Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του πληθωρισμού, η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε η νέα κάθετη άνοδος του εξέπληξε το συμβούλιο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, όμως επέμεινε και πάλι πως ο δείκτης θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη χρονιά.
Ραντεβού το Μάρτη
«Αν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείναι ψηλά για περισσότερο (διάστημα)» επεσήμανε, αναγνωρίζοντας πως το θέμα ανησυχεί όλο το συμβούλιο της ΕΚΤ και θα επανέλθει στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
“Υπάρχει ανησυχία σε όλο το συμβούλιο. Η συνεδρίαση του Μαρτίου και αμέσως μετά η συνάντηση μας τον Ιούνιο θα είναι κρίσιμης σημασίας για να καθορίσουμε αν τα τρία κριτήρια του μελλοντικού guidance έχουν εκπληρωθεί” τόνισε χαρακτηριστικά, με τρόπο που άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για αλλαγές σε μεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως, το ράλι του πληθωρισμού, με τον δείκτη να εκτοξεύεται τον Ιανουάριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο, οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, οπότε από το σημείο αυτό εντοπίζεται και η πηγή για την αποκλιμάκωση των πιέσεων τους επόμενους μήνες. Αν και η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως για την ώρα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, με αφορμή το μπρα-ντε-φερ Δύσης/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Καμία αλλαγή και καμία έκπληξη από την ΕΚΤ – Ειδική αναφορά στην Ελλάδα
Οι συνέπειες της πανδημίας περιορίζονται
Η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά επηρεάζεται όλο και λιγότερο από την πανδημία και μάλιστα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανακάμψουν δυναμικά μέσα στο 2022, με όχημα τα επίπεδα ζήτησης.
Βέβαια για την ώρα, το τωρινό κύμα της πανδημίας πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αποδυναμώνονται στο 0,3%. Ο βιομηχανικός τομέας θα συνεχίσει να υποφέρει από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ανταλλακτικά, αλλά και προσωπικό, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα περιορίσει το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τα κέρδη των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας πιθανότατα τις δαπάνες.
Αναλόγως, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχουν σημάδια πως τα προβλήματα εξομαλύνονται, όμως η πίεση θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη.
Κατεβάζει ταχύτητα το PEPP
Για τους λόγους αυτούς, το σημερινό συμβούλιο επιβεβαίωσε την συνέχιση της μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτού προγράμματος PEPP, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και ανοιχτό σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής εφόσον χρειαστεί.
Στο σημείο δε, αυτό η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε και την άποψη που αναφέρεται στο ανακοινωθέν του συμβουλίου, πως είναι έτοιμο να πρσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα το συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική.


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο