Ο κορυφαίος παραγωγός ανεμογεννητριών στον κόσμο, Siemens Gamesa Renewable Energy, μείωσε τo guidance για το επόμενο έτος μετά από μια ταραχώδη περίοδο όπου η κεφαλαιοποίησή της μειώθηκε σχεδόν στο μισό.
Ο κατασκευαστής ανεμογεννητριών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να «δυσκολεύεται από τη δυναμική της αγοράς», καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβάρυναν τα αποτελέσματα.
Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν στα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ — μια μείωση 20,3% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία η οποία εδρεύει στην Ισπανία ανέφερε επίσης λειτουργική ζημία 309 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρή ζημία που αποδίδεται στους μετόχους, 403 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ρόλος της εφοδιαστικής αλυσίδας
Οι επιδόσεις είχαν επηρεαστεί από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της κατασκευής παράλληλα με τις προκλήσεις στην εκτέλεση έργων και στο χερσαίο τμήμα της εταιρείας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2022 και το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναμένει ομαλοποίηση των συνθηκών εφοδιασμού στο υπόλοιπο του έτους, η Siemens Gamesa προσάρμοσε το guidance της για το τρέχον έτος», πρόσθεσε η εταιρεία.
Τώρα αναμένει τα έσοδα να συρρικνωθούν μεταξύ 9% και 2% σε ετήσια βάση (προηγουμένως εκτιμούσε συρρίκνωση μεταξύ 7% και 2%).
Τα αποτελέσματα έρχονται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλο Andreas Nauen με τον Jochen Eickholt την 1η Μαρτίου.
Πτώση τιμής μετοχής
Οι μετοχές της Siemens Gamesa παρέμειναν σταθερές το πρωί της Πέμπτης, αλλά έχουν υποχωρήσει πάνω από 45% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ως αποτέλεσμα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει από 22,9 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 12,58 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία – την οποία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο το 2020 – ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα «οδήγησαν σε πληθωρισμό κόστους υψηλότερο από το αναμενόμενο, επηρεάζοντας κυρίως το τμήμα των ανεμογεννητριών μας».
Η εταιρεία ανέφερε επίσης αυτό οι «ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά» «επηρέασαν ορισμένες από τις επενδυτικές αποφάσεις των πελατών μας», κι αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε καθυστερήσεις σε ορισμένα από τα έργα της.
Όμως και η δανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas παραδέχτηκε ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της, λόγω πολλών παραγόντων.
«Η αστάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλείται από την πανδημία και οδηγεί σε αύξηση του κόστους σε μεταφορά και logistics, αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022», ανέφερε την περασμένη Τετάρτη.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα