
Οι τιμές σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν πάρει την ανηφόρα και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται. Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη, ωστόσο, «ανησυχητικά» ποσοστά της τάξεως του 5,1% για παράδειγμα (είναι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη), αποτελούν στόχους τόσο ιδανικούς που μοιάζουν εξωπραγματικοί για να τους πετύχει κανείς. Είναι η περίπτωση της Τουρκίας, που έφθασε στο δυσθεώρητο 48,69% τον Ιανουάριο. Όμως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί μόλις χθες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, εν τέλει, ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το… 50%.
Το 2021 έκλεισε με αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 36% στην Τουρκία και την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι τον Ιανουάριο έφτασε στις παρυφές του 50%. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη από την Άγκυρα στο ενημερωτικό δίκτυο Nikkei Asia ο Νουρεντίν Νεμπατί προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα του θα «πιάσει ταβάνι» τον Απρίλιο, αλλά δηλώνει αισιόδοξος: «Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ποσοστό 50%. Ελπίζω να μην κάνω λάθος».

Ενέσεις αισιοδοξίας
«Η Τουρκία έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πληθωριστικό πρόβλημα. Αλλά όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Το καλοκαίρι θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη, ενώ θα σταθεροποιηθεί αισθητά και η ισοτιμία της λίρας», σημείωσε ο Νεμπατί.
Ο τούρκος υπουργός εξήγησε ότι «καθώς η λίρα έχει χάσει ήδη μεγάλο μέρος της αξίας της, περίπου 45% την χρονιά που πέρασε, δεν περιμένουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Δεν περιμένουμε περαιτέρω υποτίμηση. Έως τα τέλη του έτους η ισοτιμία του εθνικού μας νομίσματος έναντι του δολαρίου θα έχει φθάσει στο επίπεδο που ήταν όταν ανέλαβα εγώ το υπουργείο. Για να μη μακρηγορώ, δεν υπάρχει απαισιοδοξία στην Τουρκία για την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Ο Νεμπατί κάθεται μόλις δύο μήνες στην καρέκλα του υπουργείου του. Διορίστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Δεκεμβρίου 2021, μετά τον «αποκεφαλισμό» του προκατόχου του, Λουφτβί Ελβάν, ο οποίος κατάφερε να μείνει στο πόστο μόλις ένα 12μηνο. Είναι «ηλεκτρική» η καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, όπως εξάλλου και η καρέκλα του κεντρικού τραπεζίτη, διότι είναι ενδημικά τα προβλήματα της ισοτιμίας του κρατικού νομίσματος και της οικονομίας της χώρας εν γένει. Και ο πρόεδρος Ερντογάν, που ασκεί απολύτως συγκεντρωτικά την εξουσία, κατά καιρούς αποπέμπει τους υπουργούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες φορτώνοντάς τους τις ευθύνες για τις δικές του «ανορθόδοξες», επιεικώς ειπείν, επιλογές.
Μια εμβληματικά «ανορθόδοξη» αντιμετώπιση ήταν, ως γνωστόν, η πολιτική συγκράτησης της διολίσθησης της λίρας. Με προεδρικό «φιρμάνι» η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 σε διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου του νομίσματος κατά 500 μονάδες βάσης συνολικά (στο 14%) για «να έχει στην τσέπη του ο λαός παράδες».
Εν πάση περιπτώσει, έπειτα από έμμεσες παρεμβάσεις στήριξης του νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και τη σημαντική (και) από άποψη εντυπώσεων βοήθεια των πρώην εχθρών αλλά τώρα καρδιακών φίλων της Άγκυρας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (προ δύο εβδομάδων υπεγράφη συμφωνία 5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού από τις αρχές του 2022 μοιάζει να σταθεροποιείται στις 13,3 έως 13,5 λίρες ανά δολάριο.
Άνάπτυξη και αποθέματα
Ο Νεμπατί μιλώντας στο Nikkei Asia εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την πορεία του τουρκικού ΑΕΠ. Το 2021 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κυμάνθηκε από 10% έως 11%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού. «Πέρυσι η ανάπτυξη ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, ενώ το 2022 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τον προβλεπόμενο στόχο 5% του προγρράμματος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νουρεντίν Νεμπατί.
Ο Νεμπατί υποβάθμισε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας (για την ακρίβεια προεδρικές είναι οι παρεμβάσεις, αλλά τον Ερντογάν δεν τον πιάνει κανείς εύκολα στο στόμα του). Και αποκάλυψε ότι την περασμένη Τρίτη ένα νέο αποθεματικό πρόγραμμα άνω των 272 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 20 δισ. δολαρίων) μπήκε σε εφαρμογή. Εξ αυτών 113 δισ. λίρες εισέρρευσαν έπειτα από μετατροπές που έγιναν από λογαριασμούς συναλλάγματος.
Τα συνολικά αποθεματικά της Τουρκίας ξεπερνούν τα 5,3 τρισ. λίρες, αποκάλυψε ο Νεμπατί, ο οποίος ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η πολιτική συναλλαγματικής προστασίας και εγγυήσεων μέσω ανταλλαγων (swaps) των αποθεματικών σε εθνικό νόμισμα, που έχει εισαγάγει από τα τέλη του 2021 και εφαρμόζει η κυβέρνηση, απάντησε «όσο χρειαστεί». Η κυβέρνηση της Άγκυρας σταδιακά επεκτείνει την ισχύ του προγράμματος που ονόμασε «Τουρκικό Οικονομικό Μοντέλο», σε εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό.
Ο Νεμπατί υποστήριξε, ως όφειλε, την πολιτική Ερντογάν σημειώνοντας ότι «το νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια θα στηρίξει την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα λύσει το πρόβλημα του ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και θα συνεισφέρει στην σταθεροποίηση της λίρας».
Γεμάτος αισιοδοξία ο υπουργός αποκάλυψε ότι την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στο Λονδίνο για να συναντηθεί με επενδυτές, ενώ επιστρέφοντας από τη βρετανική πρωτεύσα θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Ερντογάν στο ταξίδι που θα κάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από εκεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας για τη σύνοδο κορυφής του G-20.
«Θα επισκεφθώ επίσης το Μπαχρέιν και ξανά το Λονδίνο, ενώ την άνοιξη θέλω να ταξιδέψω στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη και να κάνω περιοδείες στην Ευρώπη, στον Περσικό Κόλπο και στην Άπω Ανατολή», είπε ο τούρκος υπουργός. Διότι «η Τουρκία προσελκύει το ενδιαφέρον όλων μετά την εφαρμογή του νέου ‘Τουρκικού Οικονομικού Μοντέλου’, που κατάφερε να σταθεροποιήσει τη λίρα μέσα σε ένα δίμηνο». Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σ’ αυτό δεν έχει άδικο ο Νεμπατί.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο