Τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά, επισήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.
Μιλώντας σε παρουσίαση κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση, ο κ. Τακλόγλου τόνισε ότι η συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ καλή.
«Όμως δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Εργασίας όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», σημείωσε.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα – δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει».
Βασική υπηρεσία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η επένδυση και βασικό προϊόν η καθαρή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων. Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσδιόρισε τις βασικές αρχές, της Καλής Διακυβέρνησης, της Διαφάνειας και των Οικονομιών Κλίμακας, οι οποίες πρέπει να διέπουν την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα.
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου: «Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες – ειδικά τους νέους – να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, πέρα από την υποχρεωτική αποταμίευση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρειάζεται μια διαρκής εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενισχύοντας την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την ανάπτυξη της οικονομίας».
Latest News
Πόσοι πήραν δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 945 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2024 σε 3.790 εργαζόμενους
Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές
Έρχεται νέα ρύθμιση για άρση των στρεβλώσεων - δημόσιοι υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων»
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ
Ισχνή η απασχόληση στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας [γράφημα]
Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%