![ΙΟΒΕ: Ωθηση έως και 2,7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ από την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης [μελέτη]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/asfalistiko.jpg)
Την εκτίμηση ότι από την περαιτέρω ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα που μπορεί να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ μακροχρόνια και σε ετήσια βάση ο τζίρος της οικονομίας να είναι υψηλότερος έως και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ εκφράζει το ΙΟΒΕ σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α).
Η μελέτη «Επαγγελματική Ασφάλιση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές» που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Βέττα και τον και τον Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών ΙΟΒΕ κ. Γιώργο Γατόπουλο, περιγράφει τον θεσμό και τη λειτουργία του θεσμού στη χώρα μας συγκριτικά με τη διεθνή εμπειρία.
Επιπλέον, πραγματοποιείται μια ολιστική ανάλυση του θεσμού τα 20 χρόνια λειτουργίας του, αναδεικνύοντας παράλληλα τα σημαντικά δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, με γνώμονα τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις που αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη του θεσμού, τονίζονται οι προοπτικές του 2ου πυλώνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και προτείνονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή του, βάσει των διεθνών βέλτιστων πρακτικών.
Οι παρεμβάσεις πολιτικής που προτείνονται αφορούν πέντε βασικούς στόχους:
– Στη διασφάλιση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών
– Στη συμπληρωματικότητα μεταξύ των πυλώνων ασφάλισης
– Στην ανεξαρτησία των τριών πυλώνων
– Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών – Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΙΕΣΠ-ΤΕΑ)
– Στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης.
Τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής επικεντρώνονται σε 4 άξονες:
– Ενίσχυση των φορέων εποπτείας μέσω της ενοποίησης ή με τη ταυτόχρονη σύσταση ενιαίου σημείου εισόδου (single entry point) και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΤΕΑ.
– Παρεμβάσεις σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΑ για την παροχή ευελιξίας, συμπεριλαμβάνοντας τη ευκολότερη ίδρυση και πολύ-εργοδοτικών ΙΕΣΠ-ΤΕΑ
– Οικονομικά κίνητρα σε ασφαλισμένους και εργοδότες για την τόνωση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης –όπως σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, η παροχή φορολογικών κινήτρων ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων.
– Στοχευμένες διευρυμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της συμπληρωματικότητας στο πλαίσιο του μοντέλου των τριών πυλώνων, καθώς και με την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της μακροοικονομικής ανάλυσης καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση σημαντικών επενδύσεων και ενίσχυση του ΑΕΠ. Μέρος αυτών των νέων επενδύσεων είναι εγχώριες επενδύσεις που τονώνουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά κυρίως ενισχύουν την παραγωγικότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ελληνικής Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) κ. Χρήστος Νούνης ενώ στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Κρις Αίσωπος.


Latest News

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια για κατώτατο μισθό - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες - σημαντικές πιστεύω - μειώσεις φόρων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί - Τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι
Η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Εργασίας – Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό – Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Πόσο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι – Κίνητρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

Κόπηκαν 3.000 συντάξεις επειδή εργάζονταν στα κρυφά
Απαιτείται ρύθμιση ή εφάπαξ πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών – Ξεκινά η ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης που αυξάνει και τις συντάξιμες αποδοχές

Έφτασε ο νέος κατώτατος μισθός - Πως διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες
Στο ίδιο ποσό και το εισαγωγικό κλιμάκιο των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο
![Κατώτατος μισθός: Πόσα θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος [πίνακες, παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ImgSrc-1-3-600x412.jpeg)
Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται [πίνακες]
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ μικτά και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Πόσους εργαζόμενους αφορά
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου

Στο υπουργικό η αύξηση του κατώτατου μισθού - Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό