Την εκτίμηση ότι από την περαιτέρω ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα που μπορεί να ξεπεράσουν το 10% του ΑΕΠ μακροχρόνια και σε ετήσια βάση ο τζίρος της οικονομίας να είναι υψηλότερος έως και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ εκφράζει το ΙΟΒΕ σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α).

Δείτε εδώ τη μελέτη

Η μελέτη «Επαγγελματική Ασφάλιση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές» που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Βέττα και τον  και τον Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών ΙΟΒΕ κ. Γιώργο Γατόπουλο, περιγράφει τον θεσμό και τη λειτουργία του θεσμού στη χώρα μας συγκριτικά με τη διεθνή εμπειρία.

Επιπλέον, πραγματοποιείται μια ολιστική ανάλυση του θεσμού τα 20 χρόνια λειτουργίας του, αναδεικνύοντας παράλληλα τα σημαντικά δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, με γνώμονα τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις που αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη του θεσμού, τονίζονται οι προοπτικές του 2ου πυλώνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και προτείνονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή του, βάσει των διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

Οι παρεμβάσεις πολιτικής που προτείνονται αφορούν πέντε βασικούς στόχους:

– Στη διασφάλιση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών

– Στη συμπληρωματικότητα μεταξύ των πυλώνων ασφάλισης

– Στην ανεξαρτησία των τριών πυλώνων

– Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών – Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΙΕΣΠ-ΤΕΑ)

– Στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης.

Τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής επικεντρώνονται σε 4 άξονες:

– Ενίσχυση των φορέων εποπτείας μέσω της ενοποίησης ή με τη ταυτόχρονη σύσταση ενιαίου σημείου εισόδου  (single entry point) και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΤΕΑ.

– Παρεμβάσεις σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΑ για την παροχή ευελιξίας, συμπεριλαμβάνοντας τη ευκολότερη ίδρυση και πολύ-εργοδοτικών ΙΕΣΠ-ΤΕΑ

– Οικονομικά κίνητρα σε ασφαλισμένους και εργοδότες για την τόνωση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης –όπως σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, η παροχή φορολογικών κινήτρων ως προς τις εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθολικών, θεσμικά κατοχυρωμένων ορίων.

–  Στοχευμένες διευρυμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της συμπληρωματικότητας στο πλαίσιο του μοντέλου των τριών πυλώνων, καθώς και με την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της μακροοικονομικής ανάλυσης καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση σημαντικών επενδύσεων και ενίσχυση του ΑΕΠ. Μέρος αυτών των νέων επενδύσεων είναι εγχώριες επενδύσεις που τονώνουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά κυρίως ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ελληνικής Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) κ. Χρήστος Νούνης ενώ στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Κρις Αίσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά