H συνδυασμένη αφήγηση της επικείμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και της αυξητικής τάσης της τιμής του πετρελαίου με την εκείθεν τιμή να πατάει πλέον τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, επεξέτεινε τη διστακτικότητα διεθνώς.
Έτσι, κοκκίνισαν τα ταμπλό ανά τον κόσμο, με την Αθήνα να ακολουθεί μεν, με ελεγχόμενες όμως ρευστοποιήσεις.
Τα πρόσημα ήταν ζυγισμένα υπέρ της πτώσης, με μόλις 6 μετοχές της μεγάλης και 8 της μεσαίας να διατηρούν τα θετικά πρόσημα, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κάποια κίνηση πανικού.
Και δεδομένης της μέτριας συναλλακτικής δραστηριότητας των 52 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να είδαμε έναν απλό αντικατοπτρισμό στην πτωτικότητα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον προς το παρόν, και συνεπακόλουθα μια -ακόμα- ευκαιρία για επανατοποθετήσεις, ιδίως σε τίτλους με καλή πρότερη συμπεριφορά στο ταμπλό.
Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα η αγορά κλίνει προς μετοχές με μερισματική πολιτική, όπως εξάλλου και τα λοιπά χρηματιστήρια.
Μεταξύ αυτών, οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, της Elval, του ΟΠΑΠ, της Jumbo, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κ.λπ.
Και τούτο διότι καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος της αγοράς, ήτοι ο κίνδυνος απομείωσης της τιμής μιας μετοχής, ή αυστηρότερα, καθώς μειώνεται η προβλεπτική ικανότητα, απόρροια των συνισταμένων διεθνώς, προτιμώνται τέτοιες μετοχές.
Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέγμα στηρίξεων στην περιοχή των 925-930 μονάδων, που συνιστούν και το προ ημερών κατοχυρωμένο επίπεδο από τον πολύμηνο σχηματισμό συσσώρευσης, με τον στόχο να παραμένει ανοιχτός στις 1020-1040.