![Eυρωζώνη: Αυξήθηκε ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/shopping.jpeg)
Κατά 2% αυξήθηκε ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης του όγκου λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά 3% στην ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ, όταν τον Νοέμβριο το πρόσημο ήταν θετικό κατά 1% και 0,9% αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην Ε.Ε.
Ο μέσος όγκος λιανικού εμπορίου για όλο το 2021, σε σύγκριση με το 2020, αυξήθηκε κατά 5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην ΕΕ.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/photo_2022-02-04_15-03-51-600x474.jpg)
Ετήσια σύγκριση
Στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 14,2% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 3,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ υποχώρησε κατά 1,1% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.
Στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 13,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 4,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ υποχώρησε κατά 0,9% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.
Μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+44,1%), στη Λιθουανία (+16,2%) και στην Εσθονία (+12,6%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-3,2%), την Ισπανία και τη Φινλανδία (και οι δύο -3,0%).
Μηνιαία σύγκριση
Στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 5,2% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,3% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.
Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 5,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,2% για τα τρόφιμα, τα ποτά και καπνού, ενώ παρέμεινε σταθερή για τα καύσιμα αυτοκινήτων.
Μεταξύ των κρατών – μελών, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-9,2%), στην Ισπανία (-5,7%) και στη Γερμανία (-5,5%). Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Λετονία (+7,2%), στη Σλοβενία (+2,1%), στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία (+1,0% και οι δύο).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων