Τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζουν τα μερίδια της ΔΕΗ στη διάρκεια του πενταμήνου της ενεργειακής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά που εκδίδει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η δημόσια εταιρεία βρέθηκε τον Ιανουάριο να κατέχει το 64,5% στο σύνολο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 οπότε και ξεκίνησε το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση αυτή αποδίδεται σε ένα μικρό κύμα επιστροφής πελατών της, που είχαν μετακινηθεί τους προηγούμενους μήνες σε ανταγωνιστές της. Η ΔΕΗ με την επιπλέον έκπτωση που παρείχε στα τιμολόγια ρεύματος των πελατών της αλλά και με τη διάθεση του φθηνότερου στην αγορά μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου προγράμματος σταθερής χρέωσης (χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής) της κατανάλωσης ρεύματος τσίμπησε… καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια εταιρεία από την αρχή του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχανε μερίδιο στην προμήθεια ρεύματος. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους κατείχε το 67,15% των φορτίων κατανάλωσης κι έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 62,62%. Επρόκειτο για το χαμηλότερο μερίδιο όλων των εποχών της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος.
Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο αντιπροσώπευαν το 35,5% του συνολικού φορτίου κατανάλωσης.
Το μερίδιο τους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο τον μήνα κατά τον οποίο φούντωσαν… για τα καλά οι τιμές κατείχαν το 37,38%. Η απώλεια αυτή όπως προαναφέρθηκε καρπώθηκε από τη δημόσια εταιρεία.
Από τους εναλλακτικούς προμηθευτές το μεγαλύτερο ποσοστό στην προμήθεια ρεύματος είχε η Protergia της Mytilineos (7,07%), ακολούθησε ο ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 6,42%, η Elpedison των ΕΛ.ΠΕ και της Edison είναι στο 6,06%, η NRG του ομίλου της Motor Oil αντιπροσώπευε το 4,36% της προμήθειας, η Watt & Volt έκλεισε στο 2,66%, η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» είχε το 2,11% της αγοράς, η ΖΕΝΙΘ το 1,99%, η Volterra το 1,79%, η Volton το 1,61% κ.ο.κ.
Οι ανεξάρτητοι πάροχοι επιδίωξαν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ με τη στροφή τους επίσης σε προγράμματα σταθερής χρέωσης αλλά και με προωθητικές ενέργειες στα κλασσικά προγράμματα τα οποία διαθέτουν σε συνδυασμό με άλλες προσφορές σε υπηρεσίες ή προϊόντα.
Latest News
Επιδοτήσεις ρεύματος με κριτήρια στους μικρομεσαίους – Τον Μάρτιο οι αιτήσεις στην Κομισιον
Αδυναμία οριζόντιων επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Βενεζουέλα: Αύξηση 15% στις εξαγωγές πετρελαίου - O ρόλος της Chevron
Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα με 442.000 bpd
Μανιάτης: Κίνδυνος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου λόγω τουρκικών απειλών
Το έργο GSI χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης
Με ένα κλικ από το gov.gr η αλλαγή παρόχου ενέργειας
Συγκατάθεση μέσω του gov.gr θα δίνουν οι πολίτες για τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχου ενέργειας
Πόλεμος παρόχων για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Πόσο συμφέρουν
Στροφή των καταναλωτών στα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Ένας στους τρεις πελάτες παρόχων με σταθερές χρεώσεις - Τι δείχνει η σύγκριση των «σταθερών» με τα ειδικά ή «πράσινα»
Οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Η τιμή του πράσινου τιμολογίου
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ
Στόχος δυτικών κυρώσεων το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας - Τι ζητά από τις ΗΠΑ
Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια σημαντικά στην εταιρεία που λειτουργεί στη Σερβία και έχει τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Γυρνάει την πλάτη στον Τραμπ ο ΟΠΕΚ+ - Διατηρεί το υπάρχον σχέδιο παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής σε μηνιαία στάδια από τον Απρίλιο
Ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια «μεγάλοι νικητές» των δασμών Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ προσφέρουν σε ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ
Θα μπορούσε το φθηνό ρωσικό αέριο να επιστρέψει στην Ευρώπη; Τα υπέρ και τα κατά
Η πρόταση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ και εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ