
Η «μηχανή» της ευρωπαϊκής διπλωματίας δείχνει να παίρνει μπροστά στο μέτωπο της Ουκρανίας. Μετά από αρκετές εβδομάδες στο περιθώριο, Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν να γίνουν από κομπάρσοι πρωταγωνιστές σε αυτή την κρίση, η οποία αφορά και απειλεί άμεσα στην ασφάλεια της Ευρώπης – και πάντως, σαφώς περισσότερο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο – ο πόλεμος και οι κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, με την ιδιότητα και του προεδρεύοντα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θα βρεθεί την Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Τρίτη δε πρόκειται να μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν είχε τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, ενώ βρισκόταν σε επαφή και με τον Ζελένσκι. Έχει δε επανειλημμένως δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή και πως πρέπει πάση θυσία να βρεθεί διπλωματική λύση. Επίσης, έχει υποστηρίξει την επεξεργασία μιας ενιαίας θέσης της Ευρώπης απέναντι στις απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο «αόρατος» καγκελάριος
Από την πλευρά του, ο Σολτς παίρνει την Κυριακή το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα τον περιμένει στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν. Βασικό θέμα στο «μενού» θα είναι συνολικά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και, ειδικότερα, η υπόθεση του αγωγού Nord Stream 2, που «καίει» τη Γερμανία. Στη συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, θα ακολουθήσει τα «χνάρια» του Μακρόν, επισκεπτόμενος Κίεβο και Μόσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη στάση του στο Ουκρανικό. Μάλιστα, οι αντίπαλοί του και αρκετά ΜΜΕ τον έχουν χαρακτηρίσει «αόρατο», σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία – όπως υπενθυμίζουν – σήκωνε αμέσως το τηλέφωνο και μιλούσε με τον Πούτιν και άλλους ηγέτες, παρεμβαίνοντας «πυροσβεστικά».
Ο «δάκτυλος» Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι χθες βρέθηκε στο Κίεβο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, αναβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο και τη θέση της Τουρκίας. Φαίνεται δε ότι η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής σε τουρκικό έδαφος παραμένει ανοιχτή.


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού