Το πρώτο έχει να κάνει με τη συναίνεση των Θεσμών, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν τα δεδομένα για να στηρίξουν μια τέτοια ελάφρυνση της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα του 2022. Και δεν είναι αποσπασματική η επιλογή τους καθώς διαπιστώνουν ότι τα μέτρα πχ για το κόστος ενέργειας των νοικοκυριών κλπ μπορεί να είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολιτικοί παρατηρητές έχοντας γνώση από πρώτο χέρι από τις διαβουλεύσεις των Θεσμών με την Κυβέρνηση υποστήριζαν ότι τώρα μπορούμε να μιλάμε για ανάληψη κόστους για την ενέργεια σε ετήσια βάση ποσού 5 δισ. ευρώ όταν τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων οι Θεσμοί (άλλοτε στην Αντιπροεδρία και άλλοτε στο υπουργείο Οικονομικών) ξενυχτούσαν για το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που καταγράφεται το 2021 και που σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΟΒΕ η ανάπτυξη «έτρεξε» με ρυθμό 9,0-9,5%.
Ο Συμμετοχικός Καπιταλισμός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες τα γραφεία της Viva Wallet , το 49 % της οποίας εξαγοράσθηκε από την JP Morgan. Από την ανάρτηση στο primeminister απομόνωσα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η νομοθεσία για τα Stock Οptions που είναι δικό μας δημιούργημα εφαρμόζεται στην πράξη, με αποτέλεσμα η υπεραξία η οποία δημιουργείται να διαχέεται σε όλους τους εργαζόμενους. Για μένα αυτό είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων. Αυτός ο συμμετοχικός -ας το πούμε- καπιταλισμός γύρω από τις Start Up είναι το μοντέλο του μέλλοντος. Είναι αυτό το οποίο τελικά συνδέει την επιτυχία της εταιρείας με την ευημερία του εργαζόμενου. Και νομίζω αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ το βλέπουμε και σε πολλές ελληνικές Start Up».
Το 2022, χρονιά ορόσημο
Στο Endeavor Newsletter (Ιανουάριος 2022) – το newsletter του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με 10ετή παρουσία στα ελληνικά πράγματα που ως βασική αποστολή του έχει την υποστήριξη και την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας που μετασχηματίζει τις τοπικές κοινωνίες- βρήκα ενδιαφέρουσες απαντήσεις για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας με αφορμή τις τελευταίες εξαγορές (Viva Wallet, Pollfish, Accusonus).
Διαβάζω: «Η Prodege ανακοίνωσε την εξαγορά της Pollfish, της σύγχρονης πλατφόρμας έρευνας αγοράς με απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο παγκοσμίως, των επιχειρηματιών της Endeavor, Γιάννη Παπαδάκη και Ανδρέα Βούρκο.
Η εξαγορά αυτή σηματοδοτεί το πέμπτο exit στο δίκτυο της Endeavor Greece, αναδεικνύει την ανοδική πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για το 2022, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Τεχνολογία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Endeavor, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ταυτόχρονα ρεκόρ σε όλα τα βασικά μεγέθη του οικοσυστήματος που δημιουργούν τα ελληνικά startups: τον αριθμό εξαγορών και το μέγεθος των συμφωνιών, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν με επενδύσεις και δανεισμό, τις νέες θέσεις εργασίας και τον αριθμό εταιρειών που θα ιδρυθούν ή θα ξεκινήσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα».
[Στο σημείο αυτό μια αναγκαία και απαραίτητη διευκρίνιση: Οι δύο από τους τέσσερις συνιδρυτές της Pollfish δηλαδή ο Γιάννης Παπαδάκης και ο Ανδρέας Βούρκος έχουν ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο της Endeavor, ενώ την τετράδα συμπληρώνουν ο Ζήσης Μπέλλας και ο Γιάννης Ζαούδης].
Άλλη μία επισήμανση που γίνεται από τους συντάκτες του newsletter της Endeavor έχει ξεχωριστή σημασία. Διαβάζω: «Η εξαγορά της Pollfish από την Αμερικανική εταιρεία Prodege, η οποία ειδικεύεται στο διαδικτυακό μάρκετινγκ, τις δημοσκοπήσεις καταναλωτών και την έρευνα αγορά, αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού οικοσυστήματος. Μέσω αυτής, η αμερικανική εταιρεία θα γνωρίσει σε βάθος το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και θα αποτελέσει έναν ακόμα ξένο παίκτη που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία επιχειρηματική ιδέα ελληνικής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα στις πρώτες 35 μόλις ημέρες του χρόνου, μετά την επένδυση ρεκόρ στην Viva Wallet από την JP Morgan και την εξαγορά της Accusonus από την Meta».
[H Meta Platforms, Inc. είναι η μητρική εταιρεία του Facebook, πρώην γνωστή ως Facebook Inc. Η μετονομασία της ανακοινώθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 2021 από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ].
Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και ορισμένοι σταθμοί της διαδρομής της Pollfish. Διαβάζω στο newsletter της Endeavor: «Μετά από 2 χρόνια ανάπτυξης της ιδέας και της πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο καμία εμπορική επιτυχία, ο Γιάννης Παπαδάκης, CEO & Co-founder της εταιρείας, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί σε μία μεγαλύτερη, πιο ανεπτυγμένη και ώριμη αγορά. Ήταν η σωστή κίνηση. Όπως ο ίδιος αναφέρει κατά τη διάρκεια του Outliers Podcast , στη Νέα Υόρκη κατάφερε να κλείσει την πρώτη εμπορική συνεργασία για την Pollfish. Αυτό ήταν και το πρώτο μικρό βήμα προς μία μεγάλη επιτυχία».
Στη Νέα Υόρκη αντιλήφθηκαν και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας που έκαναν τη διαφορά και τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια διεθνή παρουσία. Τα κυριότερα εξ αυτών είχαν να κάνουν με «την ταχύτητα ολοκλήρωσης της έρευνας, τη χρηστικότητα της πλατφόρμας και το μεγάλο στοχευμένο κοινό. Βασιζόμενοι σε αυτά, κατάφεραν να βελτιστοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες τους, να αναπτύξουν νέες, να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς επενδυτές».
Οι συντάκτες του newsletter επισημαίνουν: «Μέχρι το 2019, η Pollfish είχε πλέον ωριμάσει και αναδειχθεί σε ένα σημαντικό case study για το ελληνικό οικοσύστημα και οι ιδρυτές Γιάννης Παπαδάκης και Ανδρέας Βούρκος εντάχθηκαν στην Endeavor επιθυμώντας να αποκτήσουν την παγκόσμια εμπειρία και οπτική που μπορούσε να τους προσφέρει το δίκτυο».
Ας δούμε, όμως, τα δεδομένα για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος και την επιρροή του εγχειρήματος μιας startup από την Ελλάδα. «Η εταιρεία έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη με πρόσβαση σε 650 εκατομμύρια καταναλωτές που εξαπλώνονται σε 160 χώρες παγκοσμίως και μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες. Αριθμεί 70 εργαζομένους, εκ των οποίων 55 άτομα απασχολούνται στα γραφεία στην Ελλάδα και 15 στην Αμερική». Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά; Τι άλλο; Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει πάνω από 3.500 κορυφαίες μάρκες και εταιρείες καθώς και μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία.
Για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Pollfish από τον ίδιο τον Co-founder και CEO της, Γιάννη Παπαδάκη, ακούστε το σχετικό Outliers Podcast –
Μια ιστορία από τον καιρό της «εκκόλαψης»
Ο παλιός και καλός φίλος Γιάννης Σκλάβος (από τα στελέχη του Found.ation) είχε τη καλωσύνη και τη διάθεση να «τρέξει» στο ηλεκτρονικό αρχείο του, να βρει και να ανασύρει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της «εκκόλαψης» του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήταν Πέμπτη, 24/10/2013, και η πρόσκληση που είχαμε λάβει στο email μας έκανε λόγο για μια δίωρη εκδήλωση (19:00-21:00) σε ένα από τα Loft του κτηρίου της Πειραιώς 123, όπου ήταν και η έδρα του Found.ation.
Διαβάζω στη πρόσκληση: «Στο δεύτερο Open Showcase Night της σεζόν θα δούμε τα start ups, BugSense και PollFish.
– BugSense (acq. Splunk) πριν λίγο καιρό μάθαμε όλοι ότι έγινε ένα με την Splunk, τι σημαίνει αυτός ο γάμος για το Ελληνικό startup;
– PollFish δεν έχει περάσει μήνας που το startup ανακοίνωσε επένδυση 200.000 ευρώ από PJ Tech Catalyst Fund και ιδιώτες επενδυτές.
Σας περιμένουμε στο Loft του Found.ation για networking και brainstorming σαν μια παρέα!».
Το περιεχόμενο της πρόσκλησης έχει ιστορικό ενδιαφέρον! Οι συνιδρυτές της BugSense που εξαγοράστηκε από την Splunk από τις ΗΠΑ και ενσωματώθηκε στις δραστηριότητες της, ο μεν Γιάννης Βλαχογιάννης έφτιαξε τη ζωή του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο δε Πάνος Παπαδόπουλος έγινε ένας από τους συνιδρυτές του Marathon Venture Capital με σημαντική συμβολή μέσω των επενδύσεων του στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η εξαγορά της BugSense από την Splunk ήταν και η πρώτη (ή μεταξύ των πρώτων σε κάθε περίπτωση) εξαγορά ελληνικής startup από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο τεχνολογίας. H Splunk είναι μια εισηγμένη εταιρεία (NASDAQ: SPLK) με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.
Ένας serial innovator
Στη Συμβουλευτική Επιτροπή του επενδυτικού κεφαλαίου Faistos (που ανήκει στην εταιρεία Συμμετοχές 5G που ιδρύθηκε με τον Νόμο 4727/2020 και είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) βρίσκουμε τον Technology Entrepreneur Μιχάλη Τζάννε, εγκατεστημένο μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης.
Ο Μιχάλης Τζάννες, σύμφωνα με το μικρό ενημερωτικό σήμειώμα που είναι διαθέσιμο στο site του Faistos, είναι serial innovator που ἐχει εργαστεί με εταιρείες τεχνολογίας που βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται και διαμοιράζονται την πληροφορία. Διετέλεσε CEO για περισσότερο από μια δεκαετία στην Aware Inc. που εδρεύει στο Bedford MA και εισήχθη στην αγορά του Nasdaq το 1996. Η εταιρεία πρωτοπόρησε στην ανάπτυξη και αδειοδότηση της τεχνολογίας DSL. Συνίδρυσε το 2012 την TzPM που συμβουλεὐει εταιρἰες στην ανἀπτυξη και αδειοδὀτηση πνεματικἠς ιδιοκτησἰας σε τηλεποικοινωνἰες και IoT. Συνίδρυσε το 2015 την Accusonus Inc., που διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Πάτρα και η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε προϊόντα λογισμικού για να εκδημοκρατίσει την παραγωγή ηχητικού περιεχομένου και βίντεο.
Εἰναι angel investor, μέντορας και μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως οι Irida Labs, Yodiwo και Athroa Innovation. Ο Μιχάλης έχει αναπτύξει πἀνω απὀ 75 ευρεσιτεχνίες για το DSL, το WiFi και την επεξεργασία ήχου. Εἰναι κἀτοχος Ph.D. απὀ το τμήμα Ηλεκτρολὀγων Μηχανικών του Tufts University, Master’s Degree Μηχανικού Πληροφορικής από το University of Michigan και πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών».
Επαναλαμβάνω εάν δεν το προσέξατε: Ο Τζάννες είναι ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Accusonus, το όνομα της οποίας «παίζει» τις τελευταίες ημέρες για εξαγορά από την Meta.
To Risk Management και ο νέος ρόλος του Υπερταμείου
Από μια δήλωση του Γρηγόρη Δημητριάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου, που βρήκα σε σχετική ανάρτηση στο Linkedin, συγκρατώ το εξής: «Στο πλαίσιο της μετεξέλιξής μας σε Public Wealth Fund, προχωράμε αποφασιστικά στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και θωρακίζουμε το Υπερταμείο με τη δημιουργία διεύθυνσης Risk Management, στελεχώνοντάς την µε έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, όπως ο Μιχάλης Οράτης». Ο τελευταίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Country Treasurer στις ABN-AMRO BANK N.V., Citibank N.A. και Bank of America NT & SA, καθώς και Group Treasurer στον όμιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος καθώς και Management Advisor στη DoVALUE Greece.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»