Σε… πονοκέφαλο εξελίσσεται το φουλάρισμα του αυτοκινήτου, με φόντο το ανοδικό ράλι του κόστους των καυσίμων.
Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2021 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022 η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων αυξήθηκε στην Ελλάδα από τα1,49 ευρώστα1,83ευρώ (+23%) ενώ το ντίζελ κίνησης με βάση τις τιμές που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών σε εβδομαδιαία συχνότητα από 1,23 ευρώ που κόστιζε πριν ακριβώς από έναν χρόνο, πλέον η τιμή του ανέβηκε στο 1,57 ευρώ.
Ετσι, το γέμισμα του ρεζερβουάρ, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοστοβόρο. Μάλιστα, στην περίπτωση που ανεφοδιάζουν το αυτοκίνητό τους με καύσιμο αξίας έως 20 ευρώ ο δείκτης καυσίμου στο καντράν παραμένει σχεδόν… ακίνητος.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν υποστεί οι οδηγοί των αυτοκινήτων βενζίνης και κυρίως όσοι έχουν στην κατοχή τους μοντέλα άνω των 1.400-1.600 κ.εκ. που τους έχει αναγκάσει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους δραστικά και στις άκρως απαραίτητες. Σαφώς, οι οδηγοί που κινούνται καθημερινά για την εργασία τους και δεν μπορούν να αποφύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου βλέπουν να κάνουν «φτερά από την τσέπη τους πολύ περισσότερα ευρώ για το αναγκαίο φουλάρισμα.
Σχεδόν 20 ευρώ παραπάνω. Συγκεκριμένα, για ένα μεσαίο οικογενειακό μοντέλο βενζίνης 1,6 λίτρων, το γέμισμα του ρεζερβουάρ των 55 λίτρων άγγιζει τριψήφια νούμερα, μιας και με μέση τιμή τα 1,83 ευρώ φθάνει τα 100,6 ευρώ – όταν πέρυσι, τον Φεβρουάριο (και μέση τιμή τα 1,49 ευρώ) κόστιζε 81,9 ευρώ (σχεδόν 20 ευρώ παραπάνω). Επίσης, για μια απόσταση 100 χλμ. και με μέση κατανάλωση 8 λίτρα/100 χλμ., το κόστος ανεβαίνει από τα 11,9 ευρώ στα 14,6 ευρώ. Η αντλία της βενζίνης «καίει» ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ΙΧ που μένουν στα νησιά, αλλά και όσους πρέπει να ανεφοδιαστούν στα βενζινάδικα των αυτοκινητοδρόμων, όπου οι τιμές του λίτρου αγγίζουν τα 2 ευρώ.
Τυχεροί με ντίζελ
Σαφώς πιο τυχεροί είναι οι οδηγοί των μοντέλων που «καίνε» ντίζελ. Λόγω της τεχνολογίας τους και της μικρότερης κατανάλωσης πετρελαίου (κατά μέσο όρο οι ντίζελ κινητήρες καίνε 40%-50% λιγότερο σε σχέση με έναν αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης)μπορούν να κινούνται σχετικά οικονομικά σε σχέση με τους ιδιοκτήτες των μοντέλων βενζίνης.
Σήμερα και συγκεκριμένα το φουλάρισμα σε ένα ντίζελ μοντέλο (με ρεζερβουάρ 55 λίτρων) κοστίζει 86,3 ευρώ (υπολογισμένο με 1,57 ευρώ/λίτρο ντίζελ), ενώ πέρυσι με τη μέση τιμή να είναι στα 1,23 ευρώ/λίτρο ο οδηγός πλήρωνε 76,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα πριν από έναν χρόνο ένα μεσαίο SUV με κινητήρα βενζίνης 1.400 κ.εκ. απαιτούσε 104 ευρώ για να ταξιδέψει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκημε επιστροφή (υπολογισμένο με1,49 ευρώ το λίτρο και με μέση κατανάλωση 7 λίτρα/100 χλμ.), σήμερα για το ίδιο αυτοκίνητο το κόστος έχει ανέβει στα 128 ευρώ! (υπολογισμένο με μέση τιμή 1,83 ευρώ το λίτρο αμόλυβδης των 95 οκτανίων).
Αλλά ακόμη και όσοι είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν πιο οικονομικά, επειδή το αυτοκίνητό τους διέθετε σύστημα υγραεριοκίνησης, αυτό πλέον μοιάζει με… όνειρο θερινής νυκτός μιας και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων με υγραέριο είδαν μέσα σε έναν χρόνο το λίτρο του υγραερίου από 0,80 ευρώ να ανεβαίνει στα 1,04 ευρώ (αύξηση 30%).
Σωτήρια λύση
Με πρωταγωνιστή τις τιμές των καυσίμων που έχουν πιάσει… ταβάνι τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότεροι οδηγοί κοιτάνε τον δείκτη καυσίμου στο καντράν του αυτοκινήτου περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Οι κανόνες της οικονομικής οδήγησης ίσως να δώσουν μια ανάσα στην τσέπη του οδηγού, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι οι χρυσές συμβουλές Eco-driving έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου από 20% έως και 30%, και να κερδίσει ο οδηγός δεκάδες χιλιόμετρα επιπλέον στις καθημερινές μετακινήσεις.
Η πρώτη σημαντική ενέργεια είναι να τσεκάρουν οι οδηγοί την πίεση των ελαστικών. Ελαστικά με χαμηλή πίεση επιβαρύνουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 15%-20%.
Τα επιπλέον κιλά στο αυτοκίνητο – όπως περιττά μπαγάζια στον χώρο αποσκευών – επιβαρύνουν το βάρος του ΙΧ και αυξάνουν επιπρόσθετα την κατανάλωση καυσίμου.
Latest News
Χατζηδάκης: Οι πέντε συλλογικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας
Ας μάθουμε να βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων στον τόπο μας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο TikTok ο Κωστής Χατζηδάκης
Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης
«Έσπασαν τα κοντέρ» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης
Μητσοτάκης: «Μήνυμα δικαιοσύνης» τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook
Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι εμποροι προσδοκούν ότι ο τζίρος τους θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα και θα κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.
Ποιοι πάνε ταμείο τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνουν e-EΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά - Οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα καταβληθούν
Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2025
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείο Οικονομίας
Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τιμές ζώνης σε 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας
Τι δείχνει το «Ταμείο» της ελληνικής οικονομίας - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις
Ελληνική οικονομία: Η θετική εικόνα της ανάπτυξης, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το δημογραφικό της Ελλάδας
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις