Ακρίβεια και οικονομία βγάζουν… κυβερνήσεις και αυτό αποτελεί διαχρονικό «χάρισμα» της κάλπης πόσο μάλλον σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί (χωρίς να έχει απομακρυνθεί εντελώς η αβεβαιότητα και το τραύμα της πανδημίας).
Αντιπολίτευση και κυβέρνηση συγκρούονται στην… ποδιά των δημοσκοπήσεων, της ακρίβειας και των φοροελαφρύνσεων και προοιωνίζεται ένα θερμό έτος. Ειδικότερα μάλιστα όταν η «σκόνη» της πολιτικής αντιπαράθεσης που σήκωσε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να θυμίσει πως στη λίστα των μεγάλων προκλήσεων για το 2022 προστίθενται και εκείνο του κλίματος της εκλογολογίας.
Ήδη η οικονομία έχει μπει για τα καλά στο μονοπάτι της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ασχέτως αν ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023 και το οικονομικό επιτελείο προειδοποιεί οι πρόωρες εκλογές θα δώσουν ένα σήμα πολιτικής αστάθειας στους επενδυτές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόωρες εκλογές θα δώσουν ένα σήμα πολιτικής αστάθειας στους επενδυτές. Εξήγησε ότι οι εκλογές δημιουργούν πάντα μια ασυνέχεια διότι περνάς μια προεκλογική περίοδο και με δεδομένη την απλή αναλογική πιθανότατα θα χρειαστούμε 2 προεκλογικές περιόδους εν μέσω πανδημίας και την ώρα που πάει η Οικονομία να ανακάμψει.
«Το μεγάλο κέρδος που θα έχουμε κάνοντας τις εκλογές όσο γίνεται πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, είναι να στείλουμε το σήμα στους επενδυτές ότι μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται και την πολιτική κατάσταση, με κάποια βεβαιότητα», ανέφερε.
Δεσμεύσεις VS ελαφρύνσεων
Και έτσι αποτελεί διαχρονική πρόκληση της οικονομικής πολιτικής να λυθεί η δύσκολη εξίσωση κατά την οποία θα τηρηθούν μεν οι δεσμεύσεις στο μέτωπο των ελαφρύνσεων και ενίσχυσης των εισοδημάτων, αλλά και παράλληλα να διατηρηθεί το κλίμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Δεδομένου πως το διακύβευμα της επόμενης κάλπης είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα υπάρξουν στην καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των κραδασμών, από την διπλή απειλή σε ενεργειακό και υγειονομικό μέτωπο. Κυρίως όμως μπαίνει πρώτο στη λίστα -ο οδικός χάρτης που απλώνεται το επόμενο διάστημα – να μπει η μπροστά η μεταρρυθμιστική και κοινωνική ατζέντα, όπως επίσης και η εξέταση των περιθωρίων για μόνιμες παρεμβάσεις σε φοροελαφρυνσεις αναλόγως των αναπτυξιακών και δημοσιονομικών περιθωρίων του τρέχοντος έτους.
Διόλου τυχαίο επίσης ότι ανακοινώνονται από τον ίδιον τον πρωθυπουργό οι όποιες οικονομικές παρεμβάσεις. Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και έκανε λόγο για μια δίκαιη απόφαση «για την κοινωνία και επωφελή για την οικονομία» εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως «πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022». Το έναυσμα είχε δοθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου αλλά και με τις ανακοινώσεις για τα πακέτα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου που επαναλαμβάνουν ότι η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της.
Στην κυβέρνηση έχει ανοίξει η συζήτηση για την μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων από το 2023 που ισχύουν για το 2022, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κ.λπ., το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Εισφορά αλληλεγγύης και ΦΠΑ
Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης η κυβέρνηση επιδιώκει να μονιμοποιηθεί η κατάργησή της και να περιληφθούν σε οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται . Επιδιώκεται επίσης η παγίωση και των μειωμένων συντελεστών για τις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από πέρυσι. Η κυβερνητική στρατηγική θα κινηθεί και στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022.
Παράλληλα όμως δίνεται και ένα σήμα συγκράτησης και ότι πρέπει να είναι συνετοί και μετρημένοι με τα δημοσιονομικά γιατί η χώρα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμα και από του χρόνου να περάσει σε ήπιο πρωτογενές πλεόνασμα. Ξένοι αναλυτές στο μπαράζ των εκθέσεων τους για την ελληνική οικονομία εκπέμπουν ότι η σταθερότητα στο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας αποτελεί βασικό παράγοντα επιστροφής στη δημοσιονομική και οικονομική κανονικότητα μετά το σοκ της πανδημίας.
Εξ ου και από την κυβέρνηση κόβουν κάθε σενάριο εκλογών όπως και επίσης έχει σταλεί σήμα σε ευρωπαίους εταίρους και επενδυτική κοινότητα για στοχευμένη πολιτική -ως προς τη λήψη των μέτρων στήριξης και των παροχών. Και αυτό διότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη χώρα η επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής σταθερότητας, η ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν