Με την καθοδική πορεία της τιμής της μετοχής Meta (FB), είναι πλέον έκδηλη η έλλειψη ενδιαφέροντος των επενδυτών ως προς τα νέα σχέδια της εταιρείας για το metaverse. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας του δικτύου Facebook, έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% σήμερα στις aftermarket συναλλαγές, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης κερδών του 4ου τριμήνου 2021.

Το Facebook ανέφερε τη στασιμότητα της αύξησης των χρηστών στην αναφορά κερδών του, καθώς στράφηκε στη δημιουργία ενός metaverse, δηλαδή ενός εικονικού κόσμου, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακά avatar για να αλληλεπιδρούν, συχνά με ακουστικά εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Αρκετά έργα blockchain ανταγωνίζονται για τη δημιουργία ενός metaverse ανοιχτού κώδικα, που τροφοδοτείται από κρυπτονομίσματα και τεχνολογίες Web3.

Η στροφή προς το metaverse, που ξεκίνησε με την μετονομασία της εταιρεία Facebook σε Meta τον Οκτώβριο, είχε επίσης μια ανώμαλη αρχή χάρη στον συνεχή σκεπτικισμό και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος. Πολλοί αμφισβητούν τον υποτιθέμενο ρόλο του Facebook στη διαιώνιση της παραπληροφόρησης γύρω από τον COVID-19 και στην επιτρεπόμενη ξένη παρέμβαση κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ισχυρισμοί για τη λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση που λαμβάνει χώρα στον εικονικό κόσμο του Meta.

Η «μεγάλη» εικόνα

Η πτώση είναι απλώς η άλλη μία αρνητική είδηση ​​για την εταιρεία τεχνολογίας. Τον περασμένο μήνα, το Diem Association (πρώην Libra), με επικεφαλής το Facebook, πούλησε τα περιουσιακά του στοιχεία στην τράπεζα Silvergate για 200 εκατομμύρια δολάρια, τερματίζοντας ουσιαστικά τις φιλοδοξίες του γίγαντα των social media για το stablecoin.

Συγκεκριμένα το έργο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ανακοίνωσε ότι το Libra επρόκειτο να είναι ένα νόμισμα συνδεδεμένο με την αξία ενός καλαθιού παγκόσμιων συναλλαγμάτων. Το Libra, αντί να αντικατοπτρίζει την αξία του δολαρίου ΗΠΑ – όπως κάνει το Tether ή το USDC, στόχευε να γίνει το δικό του παγκόσμιο νόμισμα – το οποίο διαχειριζόταν το τότε Libra Association. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με αυτό. Μέσα σε λίγους μήνες, οι ρυθμιστικές και νομοθετικές πιέσεις ανάγκασαν τα εξέχοντα μέλη του Libra Association να εγγυηθούν το έργο. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, το eBay, η Stripe, η Mastercard και η Visa παραιτήθηκαν από τα ιδρυτικά μέλη, ακολουθώντας το παράδειγμα της PayPal την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Facebook ωστόσο δεν παράτησε τις προσπάθειες του: Μετονόμασε το έργο σε Diem, μείωσε τις φιλοδοξίες από έναν κρύπτο-δολαριακό ανταγωνιστή σε ένα stablecoin με βάση το δολάριο και έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει το κρυπτοπορτοφόλι ‘Novi’, που έχει ως εγγενές νόμισμα το δολάριο Paxos (USDP) αντί για το stablecoin Diem.

Αν και αρχικά το Diem, για να εκδώσει το νόμισμα, είχε εξασφαλίσει την κρύπτο-τράπεζα ‘Silvergate’, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έθεσε σε παύση το σχέδιο αυτό, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Γραφείο ‘Comptroller of the Currency’, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη ρύθμιση των stablecoins το τελευταίο έτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια, το Diem έχανε διαρκώς στελέχη και μηχανικούς, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του ιδρυτή David Marcus στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ