
Project Syndicate
Το Πεκίνο μπορεί να απέχει 6.500 χιλιόμετρα από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όμως το γεωπολιτικό διακύβευμα για την Κίνα στην κλιμακούμενη κρίση αναφορικά με τη μοίρα της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Εάν η Ρωσία εισβάλει και επισπεύσει μια σύγκρουση η οποία «σέρνεται» εδώ και χρόνια με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους (αν και μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση είναι απίθανη), η Κίνα προφανώς και θα επωφεληθεί. Η Αμερική θα αναγκαστεί να μεταφέρει στρατηγικούς πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα καταστούν ακόμη πιο επιφυλακτικοί να υποκύψουν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και να ενταχθούν σε ένα συνασπισμό απέναντι στην Κίνα.
Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτονώσει την κρίση αποδεχόμενος ορισμένες από τις απαιτήσεις του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε η στρατηγική θέση της Κίνας πιθανώς θα επιδεινωθεί. Ενόσω ο Πούτιν θα δρέπει τους καρπούς της εκβιαστικής διπλωματίας του και ο Μπάιντεν θα έχει αποφύγει έναν ενδεχόμενο εφιάλτη στην ανατολική Ευρώπη, η Κίνα θα βρεθεί να είναι μόνη στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας της Αμερικής. Ακόμη χειρότερα, αφού ο Πούτιν θα έχει εντέχνως εκμεταλλευτεί την εμμονή των ΗΠΑ με την Κίνα για να κατοχυρώσει εκ νέου τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, η στρατηγική αξία του κινεζικού χαρτιού του θα μειωθεί σημαντικά.
Για τον Πούτιν, η κεφαλαιοποίηση του φόβου του Μπάιντεν απέναντι στο σενάριο της εμπλοκής σε μια σύγκρουση με ένα δευτερεύοντα ανταγωνιστή (τη Ρωσία), προκειμένου να αποσπάσει σοβαρές υποχωρήσεις στον τομέα της ασφάλειας, αποτελεί μια κίνηση γεμάτη ρίσκο, αλλά έξυπνη. Ομως, η εντολή για εισβολή στην Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. Κι αυτό διότι οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης και το υψηλό κόστος της αντιμετώπισης ενός αντάρτικου στην Ουκρανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει σημαντικά τη Ρωσία και θα καταστήσει τον Πούτιν τόσο αντιδημοφιλή στο εσωτερικό όσο και πιο εξαρτημένο από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Εάν υποθέσουμε ότι ο Σι δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου για την Ουκρανία (είναι αμφίβολο εάν ο Πούτιν τις έχει μοιραστεί μαζί του), είναι λογικό να μην ανοίγει ούτε τα δικά του χαρτιά. Αλλωστε, κάθε έκφραση μιας άνευ όρων υποστήριξης στις απαιτήσεις του Πούτιν θα άφηνε στην Κίνα πολύ μικρό χώρο για ελιγμούς. Στο χειρότερο δε σενάριο, το να σπρώξει τον Πούτιν στον δρόμο του πολέμου ίσως ερμηνευόταν από κάποιους κύκλους της Μόσχας ως ένα διαβολικό κινεζικό σχέδιο για να χρησιμοποιηθεί η Ρωσία ως ένα στρατηγικό πιόνι στον σινοαμερικανικό Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά και από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που ο Πούτιν επέλεγε να πάρει κάποια μικρά κέρδη για να σώσει το κύρος του και να αποφύγει ενδεχόμενη καταστροφή, η Κίνα θα έμοιαζε ανόητη έχοντας στηρίξει τις ανέφικτες απαιτήσεις του Κρεμλίνου.
Πέρα δε από αυτά, οι ηγέτες της Κίνας γνωρίζουν πως η δημόσια στήριξη του Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ερχόταν σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Στους στρατηγικούς τους υπολογισμούς, έχει ζωτική σημασία να αποτρέψουν τη στρατολόγηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ στον αντικινεζικό συνασπισμό τους.
Ο Pei Minxin είναι καθηγητής σε ζητήματα διακυβέρνησης στο κολέγιο Claremont McKenna και συνεργάτης του German Marshall Fund


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων