Τη στιγμή που το ράλι στις τιμές της ενέργειας συνεχίζεται δυσκολεύοντας τα νοικοκυριά η κακοκαιρία που σάρωσε τη χώρα έφερε ένα νέο κύμα ακρίβειας.
Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα βάζοντας φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών.
Στο κοκτέιλ της ακρίβειας το «κερασάκι» βάζει η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.
Ήδη οι τιμές καταναλωτή για τα αγροτικά προϊόντα σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις, ακόμη και πάνω από 1 ευρώ ανά κιλό σε κάποια είδη οπωροκηπευτικών, ενώ σύμφωνα με φορείς των παραγωγών η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους άνω του 70%, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα κ.λπ., θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ανατιμητικές τάσεις.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τρόφιμα και ενέργεια εκτοξεύουν τις τιμές
Την ίδια ώρα, αυξήσεις από 2 έως και 20 λεπτά του ευρώ αναμένονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής ανάγκης, όπως ζυμαρικά, αλεύρι, κονσέρβες, τυροκομικά, ξηρούς καρπούς, χυμούς, ελαιόλαδο, δημητριακά, καφέ, αλλά και προϊόντα υγιεινής, σαμπουάν, απορρυπαντικά, καθαριστικά, αλουμινόχαρτο και σακούλες σκουπιδιών.
Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στιςανατιμήσειςτων πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, αυγά, απορρυπαντικά και χαρτικά.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Αγοράς Καταναλωτή, Γιάννης Σιδέρης, αναφορικά με τις ανατιμήσεις που έφερε σε διάφορα προϊόντα η κακοκαιρία.
Οι ανατιμήσεις αυτές, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με τη μείωση κατά 13%, σε μόνιμη βάση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε από τη Βουλή τη λήψη νέων μέτρων αν και όπως είπε χαρακτηριστικά «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στις τιμές των καυσίμων: Ποιες κατηγορίες οχημάτων πλήττονται περισσότερο
Πακέτο στήριξης των αγροτών
Επτά μέτρα στήριξης των αγροτών ύψους 170 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Συγκεκριμένα:
1) Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, δίνεται επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
4) Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
5) Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
6) Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν