Πρώτα ήρθε το νέο της εξαγοράς της Pollfish από την Prodege, ενώ ακολούθησε και η είδηση της εξαγοράς της accusonus από την Meta, την ιδιοκτήτρια του facebook. Το τίμημα της εξαγοράς του αρκετά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια – από 70 έως 100 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, τα νούμερα μικρή σημασία έχουν – είναι μια πολύ καλή οικονομική και ηθική επιβράβευση για Έλληνες επίμονους νέους σε ηλικία επιχειρηματίες- μπροστά στα πραγματικά οφέλη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Το τελευταίο διευρύνει την ορατότητα του και ενισχύει την εξωστρέφεια του πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σταθερά στο δρόμο προς την ωριμότητα.
Με άλλα λόγια, η καινοτομία στη χώρα μας – αποτέλεσμα δημιουργίας νέων επιστημόνων από δημόσια πανεπιστήμια- είναι πλέον ένα εξαγώγιμο εθνικό προϊόν.
Στο σημείο αυτό δύο- τρείς αναφορές σε αναρτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο Instagram γράφει μεταξύ άλλων σε ένα post: «Η προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς απαιτεί μεθοδικότητα και υπομονή. Η συστηματική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας —το ελληνικό ταλέντο, εντός και εκτός χώρας, η πολιτική σταθερότητα και γεωπολιτική ισχύ, και η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις— σε διάστημα χρόνου λιώνουν οποίες αρχικές προκαταλήψεις. Μια επένδυση σημαίνει σταθερή εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της χώρας. Προοπτική. Το ένα πράγμα φέρνει το άλλο δημιουργώντας ένα ενάρετο κύκλο προς όφελος όλων».
Στο primeminister.gr υπάρχει διαθέσιμο ένα ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Viva Wallet. Ένα μικρό απόσπασμα από όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης είναι εδώ: «Ο λόγος για τον οποίον έρχονται μεγάλοι επενδυτές και ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες δεν έχει να κάνει μόνο με την ελληνική αγορά. Και αυτή είναι η μεγάλη αξία μιας εταιρείας (…) να παράγεται τεχνολογία παγκοσμίως ανταγωνιστική. Και νομίζω ότι αυτό βλέπουν πολλοί που αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και στις θαυμάσιες παραλίες της, αλλά υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας που μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας».
Τέλος, στο newsletter της Endeavor διαβάζω με αφορμή την εξαγορά της Pollfish: «Η εξαγορά αυτή (…) αναδεικνύει την ανοδική πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για το 2022, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Τεχνολογία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Endeavor, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ταυτόχρονα ρεκόρ σε όλα τα βασικά μεγέθη του οικοσυστήματος που δημιουργούν τα ελληνικά startups: τον αριθμό εξαγορών και το μέγεθος των συμφωνιών, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν με επενδύσεις και δανεισμό, τις νέες θέσεις εργασίας και τον αριθμό εταιρειών που θα ιδρυθούν ή θα ξεκινήσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα».
Οι ΣΔΙΤ στις ράγες…
Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είχε την τιμητική του την εβδομάδα που πέρασε. Ο προγραμματισμός για τους διαγωνισμούς των οδικών ΣΔΙΤ «έτρεξε» κανονικά και ο ένας μετά τον άλλο αναδεικνύονται οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων, η Βουλή (η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου) ενημερώθηκε για το σιδηροδρομικό έργο που αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης καθώς και το ETCS-LEVEL1 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης, ενώ ήταν και μέλος της κυβερνητικής ομάδας που συνόδεψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη του σχεδίου αναβάθμισης των υποδομών της με αναπτυγμένα εργοτάξια σε πολλά σημεία της πόλης.
Ένα χαρακτηριστικό post του υφυπουργού Υποδομών είναι εδώ: «Λίγες ημέρες μετά το Flyover στη Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο στην Πελοπόννησο αυτή τη φορά, το έργο «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη», προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, προχωρά στην επόμενη φάση.
Πλέον και σ’ αυτό το έργο έχουμε ανάδοχο.
Μέσα στο 2022 θα στηθούν εργοτάξια και θα αρχίσει η κατασκευή του νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που, πέραν των άλλων, θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, θα αναβαθμίσει σημαντικά την οδική ασφάλεια και θα εξασφαλίσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ταχύτητα και άνεση στις μετακινήσεις.
Προχωράμε μπροστά με έργα πνοής που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας!
Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πραγματικότητα!».
Μαραθώνιος επενδύσεων
Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Marathon ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγορά εταιρείας του χαρτοφυλακίου της, πέντε από τις εταιρείες της άντλησαν σημαντικά κεφάλαια από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, ενώ επίσης ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νέες startups με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, η αγορά των startups με Έλληνες ιδρυτές αναπτύσσεται ταχύτατα προς κάθε κατεύθυνση, μεγαλώνοντας το 2021 κατά 2,4 φορές, ενώ οι startups στην Ελλάδα παρέχουν ελκυστικές αμοιβές, επιταχύνοντας περαιτέρω έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.
Πριν από λίγες ημέρες, η Marathon ανακοινώνει την ολοκλήρωση νέας αύξησης κεφαλαίου, με το ύψος του Marathon Fund II να ανέρχεται πλέον σε 70 εκατομμύρια ευρώ. Υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του πρώτου της fund ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ και υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερό της fund, η αύξηση αυτή πιστοποιεί την ταχεία ωρίμανση και τις μεγάλες προοπτικές της αγοράς.
Στους συμμετέχοντες στη νέα αύξηση κεφαλαίου περιλαμβάνονται υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), επίσης ένας σημαντικός αριθμός νέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, όπως η EBRD, και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων επιτυχημένων ιδρυτών, οι οποίοι και επιστρέφουν πλέον ως επενδυτές στην επόμενη γενιά startups.
Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Το fund ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon συνεχίζει να επενδύει περαιτέρω σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.
Στο τιμόνι της Marathon ο Γιώργος Τζιραλής και ο Πάνος Παπαδόπουλος.
Στη μνήμη του πατέρα
Συνήθως είναι από τις πρωτοβουλίες που δεν θα βρουν μια θέση – έστω λίγες αράδες- στους εντυπωσιακούς απολογισμούς εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας (ή αν θέλετε, στους απολογισμούς ESG). Ο λόγος για τη χειρονομία ενός γιού στη μνήμη του πατέρα του. Ο Σταύρος Μήτσης, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου, δίχως περιττές τυμπανοκρουσίες, πρόσφερε στους απόμαχους της ζωής που διαμένουν μόνιμα στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του Κωνσταντίνος -το Κρυονέρι Πωγωνίου, κοντά στα 50 χιλιόμετρα απόσταση από τα Ιωάννινα και μόλις 16 χιλιόμετρα από το Καλπάκι- ένα μηνιαίο επίδομα. Αριθμούς δικαιούχων και ποσά δεν συγκράτησα για να είμαι ειλικρινής γιατί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η χειρονομία. Σε κάθε περίπτωση, με την πρωτοβουλία Μήτση το μικρό αυτό χωριό, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία θα μπορεί να διατηρεί μια σπίθα ζωής 12 μήνες τον χρόνο.
Το «πάνω ράφι»
Η αιφνίδια αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου από το «τιμόνι» της ΑΒ Βασιλόπουλος και μάλιστα χωρίς ο δεύτερος τη τάξη παίχτης στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να έχει προλάβει να βρει αντικαταστάτη, αποτελεί αναμφίβολα σημαντική είδηση.
Ωστόσο, γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι το «φυτίλι» των εξελίξεων έχει ήδη ανάψει, αλλά προς άλλη κατεύθυνση και αφορά ιδιοκτήτη και όχι στέλεχος.
Επιμένουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ισορροπίες στον κλάδο θα αλλάξουν, καθώς επιχειρηματίας –από το πάνω ράφι- έχει βγει στη γύρα και δειγματίζει την «πραμάτια» του.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»