Στην πιο παραγωγική φάση της, η γενιά των millennials ζει λόγω της πανδημίας στο «πετσί» της τις συνέπειες μιας δεύτερης ύφεσης πριν «πατήσει» τα 40.
Πρόκειται για όσους γεννήθηκαν μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του ‘80 και των μέσω της δεκαετίας του ‘90, που το 2007-2008 βίωσαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Και τώρα, δώδεκα χρόνια μετά -εν μέσω της «λαίλαπας» του κοροναϊού κι ενώ ο αντίκτυπος της προηγούμενης ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί- δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό ότι αισθάνονται πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει στην ενήλικη ζωή τους.
Για την ακρίβεια, στις ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί (45%) αναφέρουν ότι η οικονομική κατάστασή τους δεν τους αφήνει περιθώρια να ζήσουν το «αμερικανικό όνειρο», όπως κατάφεραν οι γονείς τους, με σπίτι στα προάστια, γάμο και παιδιά.
Το ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο στις τάξεις των ενήλικων Αμερικανών (35%), όπως καταγράφει τελευταία έκθεση της Morning Consult.
Το 38% των millennials δηλώνει ότι υστερεί οικονομικά και δεν θεωρεί ότι οι συνθήκες ευνοούν για την βελτίωση της κατάστασης.
Πρόκειται για 13 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των ενηλίκων στις ΗΠΑ, που δηλώνουν ότι αισθάνονται το ίδιο.
Ακόμη και στις τάξεις των millennials, ωστόσο, καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις.
Στην δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες αυτής της γενιάς, όσοι είναι ανύπαντροι και όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Αντίθετα, η μειοψηφία των millennials που έχουν υψηλό εισόδημα (πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο) τα πηγαίνουν καλύτερα από τον γενικό μέσο όρο. Και δη, κατά πολύ…
Οικονομικά βάρη
Ένας βασικός παράγοντας για αυτές τις διαφοροποιήσεις είναι τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα οικονομικά βάρη και ο βαθμός που οι millennials τα έχουν επωμιστεί, αναλόγως της ηλικίας.
Από την προηγούμενη ύφεση, υπάρχει στασιμότητα στην αύξηση των μισθών. Τώρα, λόγω του πληθωρισμού, το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό.
Για την πλειονότητα, τα χρέη των φοιτητών δανείων παραμένουν εν τω μεταξύ μια μόνιμη οικονομική «θηλιά»: κατά μέσο όρο 38.887 δολάρια ανά δανειολήπτη για συνολικά 14,8 εκατομμύρια millennials, περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη γενιά.
Η δε εκτίναξη της τιμής των ακινήτων καθιστά πρακτικά άπιαστο όνειρο για τους νέους την αγορά ενός σπιτιού.
Όχι τυχαία, τα δύο τρίτα όσων από αυτούς το έκαναν, δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι το έχουν μετανιώσει, λόγω του κόστους συντήρησης και των υψηλών δόσεων στεγαστικού δανείου.
Οι εκτιμήσεις ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μια δεκαετία δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Κάτι, που θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλες γενιές, καθώς έρευνες δείχνουν ότι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας σε περιόδους ύφεσης μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα για 10-15 χρόνια, συγκριτικά με όσους είχαν την τύχη να το κάνουν σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας.
Διεθνές φαινόμενο
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί millennials που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω οικονομικά.
Μεταξύ των χωρών που συμπεριέλαβε στην έρευνα της η Morning Consult (στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα), μόνο στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική δήλωσαν σε μεγαλύτερα από το μέσο όρο ποσοστά ότι δεν αισθάνονται σε οικονομικά επισφαλή θέση.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, όπως καταγράφει η έρευνα, η τάση είναι αρνητική. Κυρίως δε στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου έπειτα και από δύο χρόνια πανδημίας η εργασιακή επισφάλεια εντείνεται.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η γενιά των millennials έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» ή ότι η προοπτική είναι μόνο αρνητική.
Πρόσφατη μελέτη κατέγραψε ότι οι οικονομικές προοπτικές όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1980 βελτιώνονται.
Ενώ στην έρευνα της Morning Consult το 71% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι καταστρώνουν σχέδια για την αγορά σπιτιού, το 86% για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους -μέσω και κρυπτονομισμάτων- και το 80% στην εξάλειψη των χρεών που τους βαρύνουν.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών