Με απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί σταθεροποιητικά σήμερα, επηρεάστηκε αρνητικά τόσο από το αρνητικό διεθνές κλίμα όσο και από τις ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες, με τον τζίρο όμως να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 81,6 εκατ. ευρώ, με τα 27,5 εκατ. να διακινούνται μέσω πακέτων, στην Εθνική, ήτοι το 34% της συνολικής συναλλακτικής αξίας.

Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές σε θετικά εδάφη, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει τις αγοραστικές δυνάμεις για την επαναπροσέγγιση των 950 μονάδων, τελικά αυτές αναδιπλώθηκαν υπό το φόβο των αλυσιδωτών συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν λόγω πιθανής αλλαγής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό φάνηκε και στην αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,30% και του 15ετούς στο 2,59% σήμερα.

Η παραπάνω εξέλιξη έφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού της χώρας θα συμπαρασύρει εύλογα και το κόστος για τις επιχειρήσεις και τις εισηγμένες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2022 έκαναν λόγο για τα οφέλη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς και αυτή η άνοδος θα επηρεάσει και το προεξοφλητικό επιτόκιο για την αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, και όχι μόνο.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Ωστόσο, το παραπάνω «νόμισμα» έχει και άλλη όψη, καθώς πιθανή άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα του τραπεζικού κλάδου. Έτσι, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story, καθώς επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Άλλωστε, ο κλάδος έχει αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας στο -2,99% και -2,29% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Σαράντη , Λάμδα, Coca Cola, Εθνική, Aegean και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Ήπια ανοδικά έκλεισαν στον FTSE 25 μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις