
Με απώλειες άρχισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί σταθεροποιητικά σήμερα, επηρεάστηκε αρνητικά τόσο από το αρνητικό διεθνές κλίμα όσο και από τις ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.
Ειδικότερα ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες, με τον τζίρο όμως να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 81,6 εκατ. ευρώ, με τα 27,5 εκατ. να διακινούνται μέσω πακέτων, στην Εθνική, ήτοι το 34% της συνολικής συναλλακτικής αξίας.
Αν και η αγορά άρχισε τις συναλλαγές σε θετικά εδάφη, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει τις αγοραστικές δυνάμεις για την επαναπροσέγγιση των 950 μονάδων, τελικά αυτές αναδιπλώθηκαν υπό το φόβο των αλυσιδωτών συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν λόγω πιθανής αλλαγής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό φάνηκε και στην αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,30% και του 15ετούς στο 2,59% σήμερα.
Η παραπάνω εξέλιξη έφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού της χώρας θα συμπαρασύρει εύλογα και το κόστος για τις επιχειρήσεις και τις εισηγμένες, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2022 έκαναν λόγο για τα οφέλη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς και αυτή η άνοδος θα επηρεάσει και το προεξοφλητικό επιτόκιο για την αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, και όχι μόνο.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Ωστόσο, το παραπάνω «νόμισμα» έχει και άλλη όψη, καθώς πιθανή άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα του τραπεζικού κλάδου. Έτσι, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story, καθώς επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Άλλωστε, ο κλάδος έχει αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας στο -2,99% και -2,29% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Σαράντη , Λάμδα, Coca Cola, Εθνική, Aegean και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Ήπια ανοδικά έκλεισαν στον FTSE 25 μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank.


Latest News

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Τι περιμένει η ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ - Ο κρίσιμος καταλύτης της αναβάθμισης του ΧΑ
Η ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το δ' 3μηνο του 2024 σύμφωνα με την ΑΧΙΑ

Νέες βελτιώσεις στον υπολογισμό των δεικτών του ΧΑ
Οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο της «συνεχούς προσπάθειάς του για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη το ΧΑ, διόρθωσαν οι τράπεζες
Σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στην κορυφή της διόρθωσης

Συγκρατούν και σήμερα το ΧΑ οι τράπεζες, βαρίδια Πειραιώς και Alpha Bank
Η αγορά προσπαθεί να κρατήσει για δεύτερη ημέρα τα κέρδη της "κουτσής", αλλά ανοδικής, εβδομάδας

Συνεχίζεται η αφομοίωση στο ΧΑ, με rotation στους «μεγάλους»
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η αγορά δείχνει να αναλώνεται στην αφομοίωση των επιπέδων

Άντεξε στην τραπεζική διόρθωση το ΧΑ - Στήριξε ο Τιτάν
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε την Πέμπτη μεταξύ 1.734,03 μονάδων και 1.749,55 μονάδων

Τείχη αντοχής υψώνει ο Τιτάνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Αξιοσημείωτες αντοχές δείχνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών- Καταφέρνει να κρατηθεί πάνω από τις 1.740 μονάδες

Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ, διορθώνουν οι τράπεζες
Tο ΧΑ δείχνει να υψώνει τείχη προστασίας έναντι του αρνητικού κλίματος που έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αγορές η νέα εξαγγελία των ΗΠΑ για δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες