
Τέτοιες μέρες, πριν από 10 χρόνια, η χώρα ζούσε στον ρυθμό της χρεοκοπίας. Στις 12 Φεβρουαρίου 2012, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ έφερε στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές ώστε να προχωρήσει η βασική πολιτική επιλογή, το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και η αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας.
Το μνημόνιο υπερψηφίστηκε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το περίφημο PSI, μέσω του οποίου διαγράφηκαν 106 δισ. ευρώ(!) από το σύνολο του δημοσίου χρέους, το οποίο ήταν 368 δισ. ευρώ (177% του ΑΕΠ).
Ετσι επισφραγίστηκε η σύγχρονη χρεοκοπία της χώρας. Η Ελλάδα μπήκε στον κατάλογο των χρεοκοπημένων μελών του ΔΝΤ κάτω από την Ουκρανία, που ήταν η προτελευταία χώρα που είχε χρεοκοπήσει δύο φορές τις προηγούμενες δεκαετίας.
Σε πολιτικό επίπεδο οι κυβερνητικοί εταίροι ανακουφίστηκαν, καθώς ο άλλος δρόμος θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρός αφού στο τέρμα του φαινόταν ήδη η… δραχμή.
Το PSI δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι ανώδυνο για κανέναν.
Οπως όλοι γνωρίζουν, το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές προέβλεπε τη λήψη νέων δανείων 130 δισ. ευρώ (!), από τα οποία τα 49 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από τα «κουρεμένα» ομόλογα. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν τα αποθεματικά τους και πολλοί ιδιώτες τις αποταμιεύσεις τους.
Ομως, κατά τα άλλα, «το PSI πέτυχε», καθώς ο κεντρικός του στόχος ήταν να έρθει το ελληνικό χρέος σε λογαριασμό και να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή διαχειρίσιμο.
Και πράγματι, η Ελλάδα μέσα από τις δόσεις των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της και τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε τα τελευταία χρόνια, έως το 2019, αφότου και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το τρίτο μνημόνιο, εξυπηρετεί τα χρέη της, εξόφλησε το ΔΝΤ και επέστρεψε στις αγορές. Επιτέλους είχε φανεί φως στο τούνελ…
Δυστυχώς όμως τέτοιες μέρες οι μνήμες επιστρέφουν. Το ίδιο και ο φόβος όταν κανείς βλέπει τον προϋπολογισμό του σπιτιού του ή του κράτους να διαλύεται από τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα που επιστρέφουν ορμητικά και το χρέος να αυξάνεται μήνα με τον μήνα.
Τέτοιες μέρες, ποιος δεν ανησυχεί όταν, μετά από τόσες θυσίες, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 386 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ), δηλαδή σε υψηλότερο σημείο από αυτό που ήταν προ δεκαετίας – και προ PSI.


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες