Τέτοιες μέρες, πριν από 10 χρόνια, η χώρα ζούσε στον ρυθμό της χρεοκοπίας. Στις 12 Φεβρουαρίου 2012, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ έφερε στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές ώστε να προχωρήσει η βασική πολιτική επιλογή, το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και η αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας.
Το μνημόνιο υπερψηφίστηκε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το περίφημο PSI, μέσω του οποίου διαγράφηκαν 106 δισ. ευρώ(!) από το σύνολο του δημοσίου χρέους, το οποίο ήταν 368 δισ. ευρώ (177% του ΑΕΠ).
Ετσι επισφραγίστηκε η σύγχρονη χρεοκοπία της χώρας. Η Ελλάδα μπήκε στον κατάλογο των χρεοκοπημένων μελών του ΔΝΤ κάτω από την Ουκρανία, που ήταν η προτελευταία χώρα που είχε χρεοκοπήσει δύο φορές τις προηγούμενες δεκαετίας.
Σε πολιτικό επίπεδο οι κυβερνητικοί εταίροι ανακουφίστηκαν, καθώς ο άλλος δρόμος θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρός αφού στο τέρμα του φαινόταν ήδη η… δραχμή.
Το PSI δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι ανώδυνο για κανέναν.
Οπως όλοι γνωρίζουν, το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές προέβλεπε τη λήψη νέων δανείων 130 δισ. ευρώ (!), από τα οποία τα 49 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από τα «κουρεμένα» ομόλογα. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν τα αποθεματικά τους και πολλοί ιδιώτες τις αποταμιεύσεις τους.
Ομως, κατά τα άλλα, «το PSI πέτυχε», καθώς ο κεντρικός του στόχος ήταν να έρθει το ελληνικό χρέος σε λογαριασμό και να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή διαχειρίσιμο.
Και πράγματι, η Ελλάδα μέσα από τις δόσεις των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της και τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε τα τελευταία χρόνια, έως το 2019, αφότου και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το τρίτο μνημόνιο, εξυπηρετεί τα χρέη της, εξόφλησε το ΔΝΤ και επέστρεψε στις αγορές. Επιτέλους είχε φανεί φως στο τούνελ…
Δυστυχώς όμως τέτοιες μέρες οι μνήμες επιστρέφουν. Το ίδιο και ο φόβος όταν κανείς βλέπει τον προϋπολογισμό του σπιτιού του ή του κράτους να διαλύεται από τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα που επιστρέφουν ορμητικά και το χρέος να αυξάνεται μήνα με τον μήνα.
Τέτοιες μέρες, ποιος δεν ανησυχεί όταν, μετά από τόσες θυσίες, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 386 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ), δηλαδή σε υψηλότερο σημείο από αυτό που ήταν προ δεκαετίας – και προ PSI.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.