Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εντούτοις η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών καταγράφει αυξημένες πωλήσεις.
Η μέση τιμή του καυσίμου είναι στα 1,24 ευρώ/λίτρο από 0,885 πέρυσι και κοστίζει 40% ακριβότερα στα νοικοκυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ, τον Ιανουάριο έσπασαν τα τηλέφωνα των παραγγελιών των επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Η ζήτηση ήταν υψηλότερη κατά 40%, τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ένα ανοδικό σερί καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ήταν εντυπωσιακά υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Πιο συγκεκριμένα ήταν αυξημένες κατά 58,5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου.
Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών αποδίδουν τις υψηλές πωλήσεις στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς που προκάλεσαν η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τον τρέχοντα χειμώνα.
Η επιστροφή των καταναλωτών
Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά, τα οποία διαπιστώνοντας τον περασμένο Οκτώβριο τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξαν να κρατήσουν σβηστά τα κλιματιστικά και κλειδωμένες στις αποθήκες τις ηλεκτρικές σόμπες. Στράφηκαν στο πετρέλαιο προκειμένου να θερμανθούν. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη των ΕΜΠ-ΕΚΕΤΑ που δημοσίευσε ο ΟΤ, το κόστος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου είναι στα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με ηλεκτρική θερμάστρα στα 0,302 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα η εξοικονόμηση δαπανών είναι σημαντική.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο εξηγείται η αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου έχει να κάνει με τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Εκτιμάται ότι φέτος είναι περισσότεροι κατά 200.000, αγγίζοντας έτσι συνολικά τους 900.000. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη των ΕΜΠ-ΕΚΕΤΑ, μία οικογένεια που δικαιούται το επίδομα θα πληρώσει το πετρέλαιο που θα καταναλώσει με τιμή στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή είναι πολύ περισσότερο κερδισμένη σε σχέση με τα 0,302 ευρώ ανά κιλοβατώρα που θα δαπανούσε για να ζεσταθεί με ηλεκτρική θερμάστρα.
Ο χειμώνας επίσης μέχρι στιγμής είναι βαρύς. Έτσι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, τα νοικοκυριά που προμηθεύτηκαν πετρέλαιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο έκαψαν γρήγορα τα λίτρα που είχαν αγοράσει. Με την επέλαση δε της «Ελπίδας» τον Ιανουάριο, οι νέες παραγγελίες ήρθαν νωρίτερα.
Η αύξηση όμως της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης έχει να κάνει και με την πανδημία. Οι συστάσεις για τηλεργασία έχουν υιοθετηθεί από την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Έτσι, χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται από τις κατοικίες τους και δεν μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η κατανάλωση του πετρελαίου για θέρμανση.
Οι ετήσιες πωλήσεις
Πάντως, μπορεί το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2021 να κινήθηκε ανοδικά, εντούτοις η περασμένη χρονιά έκλεισε στο σύνολο της με μειωμένες κατά 17% πωλήσεις.
Το πρώτο μάλιστα τετράμηνο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οπότε και σταματά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 30%.
Συνολικά το 2021 πωλήθηκαν 1.035.850 μετρικοί τόνοι από 1.247.600 το 2020. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως το 2020 η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε επιμηκυνθεί και τον Μάιο, λόγω των παρατεταμένων lockdown της πανδημίας αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του καυσίμου. Έτσι τότε πολλά νοικοκυριά είχαν σπεύσει να αποθεματοποιήσουν ποσότητες του φθηνού πετρελαίου.
Latest News
Νέες ώρες στο μειωμένο και νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Τι αλλάζει
Πώς διαμορφώνονται τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή - Η απόφαση του ΥΠΕΝ
Στα «σκαριά» δεύτερο καλώδιο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω... Ουγγαρίας
Εκτός από τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, μέσω Αδριατικής, ο Διαχειριστής πατάει το …κουμπί για δεύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω Ουγγαρίας
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας